U Smederevu nema vakcine za svinjsku kugu


29. maj 2013. DRUŠTVO – U Srbiji trenutno vlada nestašica vakcine za svinjsku kugu. Već dva meseca u Smederevu, Velikoj Plani i Požarevcu ove vakcine nema, a prema rečima meštana, veterinari kažu da je neće biti uskoro.

– Veterinari kažu da se ne zna kad će stići vakcine za svinjsku kugu. Problem će tek nastati za dvadesetak dana, kad se prasići budu prodavali, jer bez vakcine ti prasići ne mogu da budu na tržištu. Da ne spominjem šta će se dogoditi ako krene kuga, a pošto vakcine nema, vrlo je moguće da će i to da nas zadesi.

Najgore od svega jeste to što je nekoliko prasadi u Smederevu, Velikoj Plani i Požarevcu već uginulo, a navodno se još ne zna razlog. Bojim se da je svinjska kuga već počela da se širi – kaže meštanin Smedereva. Pozvali smo neke veterinarske ambulante kako bismo proverili da li zaista vlada nestašica ovih vakcina.

– Nema vakcine za svinjsku kugu. Čuli smo da će je biti krajem meseca, ali čisto sumnjam u to – kažu u veterinarskoj ambulanti Velika Plana, a to su nam potvrdili i u veterinarskoj stanici Smederevo.

Miroslav Stojšić, doktor veterinarske medicine, kaže za Kurir da trenutno jeste nestašica vakcine za kugu, ali da je sve to unapred isplanirano.

– Nadležne institucije imaju za cilj da počnu sa uvozom ovih vakcina, zato se više ove vakcine ne proizvode kod nas, pa je trenutno nestašica. Sve je to isplanirano kako bi se krenulo sa uvozom ovih vakcina, od kojih bi se zaradile silne pare. Međutim, nisu ni svesni šta rade, jer bi taj uvoz bio veoma rizičan. Prvo treba sve dobro proveriti, jer nisu u svim zemljama prisutne iste vrste kuge, i moglo bi biti velikih problema ako se sve dobro ne ispita – kaže Stojšić.

Simptomi svinjske kuge

♦ visoka temperatura
♦ kašalj i kijavica
♦ bolovi u zglobovima
♦ jake glavobolje
♦ povraćanje i dijareja
♦ malaksalost
♦ nedostatak apetita

Izvor: kurir-info.rs