U Smederevu najskuplji krompir, a breskve najjeftinije


20. avgust 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – U prvoj nedelji avgusta krompir je bio najskuplji u Beogradu, gde je dostizao cenu od 50 dinara, dok su šargarepu naskuplje – 70 dinara za kilogram – plaćali Pančevci, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

Maksimalnu cenu do 40 dinara krompir je dostizao u Zaječaru, Novom Pazaru, Smederevu, Užicu, Šapcu, Novom Sadu i Pančevu, od 38 dinara u Vranju, 30 dinara Kraljevu, Sremskoj Mitrovici i Subotici.

Istovremeno, najviša cena pasulja od 327 dinara, zabeležena je u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, dok su po najnižim cenama od 180 dinara, pasulj mogli da kupe građani Vranja, Smedereva, Zrenjanina i Subotice.

Crni luk je najvišu cenu od 60 dinara dostigao u Novom Pazaru, dok je najniža do 20 dinara zabeležena u Beogradu i Vranju. Najviša cena kupusa od 60 dinara bila je u Sremskoj Mitrovici, a najniža od 20 dinara u Kragujevcu.

Limun su najskuplje plaćali građani Zrenjanina, gde je on dostigao cenu od 250 dinara za kilogram, dok je po najnižoj ceni od 100 dinara mogao da se kupi u Nišu. Banane su najveću cenu od 130 dinara dostigle u Vranju, a po najnižim od 70 dinara, mogle su da se kupe u Užicu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

Kada se porede najčešće cene poljoprivrednih proizvoda, šargarepa je bila najskuplja u Pančevu, gde se najviše prodavala po 70 dinara, a najjeftinija u Zrenjaninu 39,99 dinara. Najčešća cena krastavca bila je u Pančevu 60 dinara, a najniža u Kragujevcu, Leskovcu, Nišu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici – 30 dinara.

Paradajz je bio najskuplji u Beogradu i Novom Pazaru, gde je koštao 100 dinara, a najjeftiniji u Valjevu 60, paprika je najveću cenu zabeležila u Subotici 80 dinara, a najnižu od 40 dinara u Leskovcu.

Najviše cene kruški od 150 dinara zabeležene su u Zrenjaninu, a najniže od 60 u Šapcu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici, breskve su bile najskuplje u Beogradu i Valjevu gde su se prodavale po 100 dinara, a najnižu u Smederevu 50 dinara. Lubenice su se u Leskovcu prodavale po 15, a u Subotici po 30 dinara.