U slučaju potopa Smederevo pod vodom


08. novembar 2013. DRUŠTVO – Zastrašujuća predviđanja naučnika uključenih u istraživanje časopisa Nacionalna geografija pokazala su da će se usled globalnog zagrevanja u budućnosti otopiti ogromne količine leda s polova, koje će pod vodom ostaviti pola sveta, Evrope, ali i četvrtinu Srbije. Naime, usled povećanja nivoa okeana od čak 65 metara i izlivanja reka, u našoj zemlji biće potopljeni Požarevac, Kovin, Smederevo, Obrenovac, Vršac, Golubac i deo teritorije prema granici s Rumunijom.

Na Zemlji se nalazi oko 20 kubnih kilometara leda, od čega je čak 80 odsto smešteno na ledenom pokrivaču istočnog Antarktika. Pravi potop usled povećanja temperatura i topljenja tih slojeva trebalo bi, prema procenama naučnika, da se dogodi za 5.000 godina, kada će nestati sav led. Inače, u poslednjih 100 godina temperatura Zemlje prosečno se povećala za skoro jedan stepen Celzijusa, što je prouzrokovalo porast nivoa okeana od 150 centimetra.

Ukoliko se taj trend nastavi, pod vodom će ostati ogromne količine kopna širom sveta, a u našoj zemlji stvoriće se nekoliko velikih jezera, koja će potopiti njene centralne i severne krajeve.

– Ako bismo spalili sve Zemljine zalihe uglja, nafte i gasa, zbog čega bi se pet milijardi tona ugljenika oslobodilo u atmosferu, planeta bi postala izrazito topla, s prosečnom temperaturom od 26 stepeni – piše Nacionalna geografija.

Istočna obala SAD biće potopljena, a čitava savezna država Florida i Golfski zaliv će nestati. Na drugom kraju Amerike, brda San Franciska bi postala ostrva, a San Dijego bi bio potpuno uronjen u vodu.

U potpunosti će nestati Holandija i Danska, kao i veliki delovi obale Skandinavskog poluostrva. Voda bi prekrila čitav zapad Francuske i sever Italije, a u jugoistočnoj Britaniji voda će doći sve do Londona.

Pod vodom će nestati Buenos Ajres, kao i delovi Urugvaja i Paragvaja usled izlivanja Paragvaja reke i Amazona.

U Egiptu će Kairo i Aleksandrija biti potopljeni, ali većina kontinenta ostala bi nepromenjena.

Izvor: Kurir