U Slobodnoj zoni u Smederevu radi samo direktor


04. mart 2013. PRIVREDA – U smederevskoj Slobodnoj zoni, godinu dana po osnivanju, radi ona jedna strana kompanija koja je i ranije tu bila, a u samom preduzeću „Slobodna zona“ je jedan jedini zaposleni – direktor.

U aprilu prošle godine u Smederevu je Dragan Šutanovac, tadašnji ministar vojni, zajedno sa belgijskim ambasadorom i gradskim čelnicima prisustvovao događaju koji se odigrao pod sloganom „Novi život stare industrijske zone“.

Svečano otvaranje bilo je prilika da se kaže kako će na tih 100 hektara pohrliti investitori, nići nove fabrike, otvoriti se nova radna mesta… Bezmalo godinu potom, osim belgijskog „Meteha“, koji je tu poslovao i pre svečanosti, uprkos brojnim najavama, na ovom prostoru posao nije započela nijedna nova firma, a praktično jedini novozaposleni je direktor preduzeća „Slobodna zona“ d.o.o.

– Mi nemamo nikakve dotacije i moramo ekonomski da poslujemo. Naš prihod trenutno ne dozvoljava da ovde bude više od jednog čoveka. Od jeseni ćemo, ulaskom novih firmi, nadam se, imati na raspolaganju više sredstava pa će biti i više zaposlenih – objašnjava Branko Bogdanović, direktor Zone, koji je na tom mestu od decembra.

Preduzeće, koje brine o tih 100 hektara Zone i ima zadatak da dovede nove investitore, osnovali su grad Smederevo sa 30 odsto udela, belgijska kompanija „Meteh“ sa isto toliko i još četiri lokalne firme sa po 10 procenata učešća. „Meteh“ je deo jedne od vodećih evropskih grupacija u oblasti obrade i bojenja metala, sedište firme je u Belgiji, a veći deo proizvodnje od 2008. obavlja u Smederevu.

Firma ovde zapošljava stotinak ljudi, a razlozi koji su opredelili Belgijance da dođu baš tu su bili lokacija, ali i, kako sami kažu, niža cena rada i kvalitetna radna snaga. To je adut na koji su Smederevci igrali nadajući se i drugim investitorima.

– Neodgovorno je osnivati Zonu a ne dati određene olakšice. To je trebalo da bude urađeno odmah, u startu, kada je formirana, ali to se, nažalost, nije dogodilo. Ovih dana su u toku razgovori koje podsticaje je grad spreman da da kako bismo privukli ulagače. Kada tu odluku usvoji Gradsko veće, do sredine marta potvrdiće ih Skupština – najavljuje Prvoslav Nedeljković, pomoćnik smederevske gradonačelnice za privredu.

Izvor: Blic