U privredi ugašeno čak 10.000 radnih mesta


23. januar 2013. PRIVREDA – U poslednjoj deceniji Smederevo je izgubilo 10.000 radnih mesta u privredi, a broj zaposlenih u javnom sektoru uvećan je za polovinu. Sindikati tvrde da je to posledica političkog namirivanja, zbog kojeg u je budžetu grada nema para za nove investicije.

Smederevo je 2000. godine imalo 17.286 radnika u privredi, a sada ih je, prema podacima Saveza samostalnih sindikata Smedereva, 7.327.

– Privreda grada se raspala, a od onih koji su ostali, značajan broj ne prima redovno plate – kaže Saša Torlaković, sekretar Saveza samostalnih sindikata Smedereva. On upozorava da se radnicima sve češće preti otkazima zbog sindikalnog delovanja.

Ekonomski kolaps još je veći u poslednjih godinu dana, jer 5.000 radnika “Železare” prima 60 odsto zarade. Uprkos velikom minusu u privredi, eskaliralo je zapošljavanja u javnom sektoru i gradskim preduzećima.

– Patrijska namirivanja, prema našim podacima, opteretila su budžet grada u poslednjoj deceniji za 7.000 plata. Broj radnika Gradske uprave i javnih preduzeća je sa 811 porastao je na 1.400. Na ključnim mestima neretko je nestručan kadar, a u upravnim odborima sede zaslužni za lepljenje plakata u kampanjama. Najpodesnija za ova namirivanja su komunalna preduzeća – kaže Torlaković.

JKP “Komunalac” je, prema podacima sindikata, imao 250 radnika, a četiri preduzeća nastala cepanjem ovog, danas zapošljavaju oko 600. Neka javna preduzeća su i osnovana gotovo isključivo da se zaposle politički udarnici. Tako Gradska stambena agencija ima pet radnika, i svi su bivši i sadašnji direktori. Ustanova “Smederevsko odmaralište na Rtnju” ima dva radnika – direktora i zamenika. Gradska uprava je sa 227 narasla na 380 zaposlenih.

Broj nezaposlenih veći je za 17 odsto nego prošle godine. Na birou je 8.500, a sindikati tvrde da je realna brojka oko 20.000 bez posla. Posao ima 21.000 ljudi. To je trećina od oko 70.000 radno sposobnih.

Izvor: Večernje novosti