U ponedeljak ističe rok za ponude za Železaru


08. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: Beta – Kompanijama koje su se prijavile na tender Vlade Srbije za izbor strateškog partnera Železare Smederevo u ponedeljak, 11. juna, ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda.

Prijavu za učešće na tom tenderu podnele su tri kompanije – Junajted plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije.

Tender za izbor starteškog partnera smederevske železare objavljen je 18. aprila 2012. godine, a prvobitni rok za dostavljanje ponuda je bio 4. maj.

Izabrana kompanija imaće obavezu da obezbedi kontinuitet poslovanja I dalji razvoj Železare.
Pravo na podnošenje ponuda imale su kompanije koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda i proizvodnjom sirovog gvoždja, koksa, čelika ili fero-legura, čiji je prihod u 2011. godini bio najmanje milijardu evra, a vrednost imovine 1,5 milijardu evra.

Železara je od januara ove godine u vlasništvu države Srbije, nakon otkupa za jedan dolar od američkog Ju-Es stila, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.

Američka komanija Ju-Es stil 2003. godine kupila je smederevsku železaru u stečaju, koja sada zapošljava oko 5.500 radnika.