U Podunavlju mnogo naoružanih


13. jun 2013. DRUŠTVO – Gotovo svaki drugi komad legalnog oružja u Podunavskom okrugu u posedu je građana koji imaju čak 30 puta više naoružanja nego službena lica zadužena za bezbednost banaka, fabrika i drugih objekata. Da se strah za ličnu bezbednost povećava svedoči i podatak da je prošle godine za 20 odsto povećan broj zahteva za izdavanje dozvola za nabavku oružja za ličnu bezbednost.

Pre dve sedmice u Smederevskoj Palanci Ž. A. ubio je prijateljicu J. A. na ulici, a potom izvršio samoubistvo. Pucao je iz pištolja sa urednom dozvolom. To je redak slučaj da se krivično delo izvrši iz legalnog oružja.

Tako su u 2012. sa legalnim oružjem izvršena tri samoubistva. Bilo je svega nekoliko pretnji, neovlašćenog pucanja na javnom mestu i davanja oružja osobi koja ne poseduje dozvolu. Ipak, građani sve češće traže dozvole zbog lične bezbednosti. Prošle godine podneto je 48 zahteva, za petinu više nego 2011. godine.

Na području Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, prema zvaničnim podacima policije, registrovano je više od 27.000 komada oružja, što znači da je svaki četvrti odrasli stanovnik naoružan.

– Za ličnu bezbednost građana registrovano je 11.929 komada oružja. Od tog broja, najviše je pištolja, 10.800 i 1.046 revolvera. Kad je reč o pravnim licima, odnosno o oružju koje se koristi za fizičko obezbeđenje, zaštitu ljudi i objekata, registrovano je 460 komada, što je na primer, 30 puta manje od broja oružja u posedu fizičkih lica – kaže Saša Nikolić, portparol Policijske uprave.

Nikolić navodi da je prošle godine oduzeto više od 500 komada oružja po osnovu upravnog, prekršajnog i krivičnog postupka. Od toga 217 pištolja. U poslednje dve godine policija beleži više od 100 krivičnih dela nedozvoljenog držanja oružja.

Zbog visokih taksi, a često i zato što ne žele da imaju oružje, naslednici vlasnika oružja prošle godine predali su 86 komada oružja.

Izvor: Večernje novosti