U petak presuda za nelegalne invalidske penzije


21. decembar 2011. HRONIKA – Izvor: Tanjug – U Višem sudu u Smederevu danas je, posle šest godina, završeno suđenje optuženima za nelegalne invalidske penzije, a presuda bi trebalo da bude objavljena u petak, 23. decembra, u podne.

Sudija Višeg suda u Smederevu Dragoslav Milanović zakazao je objavljivanje presude za petak, kada će biti saopštena odluka o eventualnoj krivici prvookrivljene Gorice Petković i ostalih optuženih, kao i odluka o pritvoru za prvooptuženu.

U predmetu nelegalnih invalidskih penzija optužnica, kojom se terete 32 osobe, izmenjena je 1. novembra i izvršena je prekvalifikacija krivičnih dela, pa se većini optuženih stavlja na teret zloupotreba službenog položaja, za koje delo su zaprećene manje kazne. Optužnica je podignuta u septembru 2005. godine.

Prvookrivljena u predmetu nelegalnih invalidskih penzija, pravnica iz Smedereva Gorica Petković, tada zaposlena u smederevskoj filijali Fonda PIO, za kojom je iste godine bila izdata poternica, pre godinu dana se dobrovoljno prijavila pravosudnim organima i vratila u pritvor.

Petkovićeva je prethodno provela osam meseci u pritvoru 2005.. Iste godine, 21. novembra je puštena iz pritvora, a Vrhovni sud Srbije je 13. decembra doneo odluku o ponovnom pritvoru. Od tada je bila nedostupna pravosudnim organima, dok se pre godinu dana nije sama prijavila.

Tadašnje Okružno javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv 32 osobe, od kojih 19 lekara iz Smedereva, Majdanpeka, Beograda i Zaječara, osumnjičenih da su omogućili većem broju osoba da ostvare invalidsku penziju, iako za to nisu postojali zakonski uslovi.