U petak na Tvrđava Teatru “Opera ultima”


18. jul 2013. KULTURA – U petak se publika vraća u Mali grad Smedervske tvrđave gde će ansambl Novosadskog pozorišta izvesti jednu od hit predstava ove sezone „Operu ultimu“ koju je po Bomaršeovim delima „Seviljski berberin“ i „Figarova ženidba“ režirao Kokan Mladenović, a glavnu ulogu tumači dvostruka dobitnica nagrade za najbolju ulogu na Tvrđava teatru Emina Elor.

– Radimo gotovo nemoguću stvar za dramsko pozorište: operu, to jest parodiju na operu „Seviljski berberin“ u prvom delu, sa svim pripadajućim pevanjem, gestikulacijama, masovnim scenama, koristeći sjajne vokalne mogućnosti koje je ansambl Novosadskog pozorišta pokazao već mnogo puta, dok je „Figarova ženidba“ potpuno mračan kontrast svega toga-autorski projekat koji govori mnogo više o Srbiji danas, o položaju pozorišta u takvom društvu. „Seviljac“ je tu da ozari, nasmeje i zabavi publiku, a drugi deo je tu da nas jako zabrine, rekoa je Kokan Mladenović, reditelj predstave.

Nakon ove predstave stručni žiri u kojem su Aleksandra Nikolić, dramska umetnica, Miloš Jagodić, reditelj i Branislav Nedić, dramaturg doneće odluku o laureatima petog Tvrđava teatra. Na festivalu se dodeljuju četiri ravnopravne nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca. Stručni žiri će takođe, ukoliko smatra da je potrebno i da je neka predstava značajno probodila interesovanja u nekom posebnom segmentu, dodeliti i specijalnu nagradu. Nagrade su autorski rad vajara Zorana Kuzmanovića iz Smedereva. U pratećem programu, nakon svečane dodele nagrada u subotu 20. jula, u čast nagrađenih, Ustanova kulture Vuk Karadžić izvešće „Zvezdanu prašinu“ Dušana Kovačevića.