U opštini ostaju do isplate


09. mart 2012. DRUŠTVO – Delegacija sastavljena od članova gradske uprave predvođena gradonačelnikom Predragom Umičevićem, i predstavnika Inicijativnog odbora zaposlenih, postigla je dogovor u Ministarstvu finansija da Grad preuzme deo imovine fabrike od opšteg interesa za lokalnu zajednicu i obezbedi 200 miliona dinara za isplatu otpremnina.

Dugovanja radnicima trebalo bi da budu isplaćena u narednih sedam do deset dana. Na osnovu dogovora u Ministarstvu sastavljen je zaključak, koji su posle celodnevnog čekanja u skupštinskoj sali velikom većinom prihvatili odbornici gradskog parlamenta.

Inače, rad Skupštine je prethodno bio potpuno obustavljen, jer su se odborničke grupe usaglasile da ne raspravljaju o tačkama dnevnog reda dok ne bude poznat ishod sastanka u Ministarstvu. Posle izlaganja šefova odborničkih grupa, predstavnik Inicijativnog odbora zaposlenih Dejan Živković rekao je da se radnici slažu sa zaključkom Skupštine, ali da iz gradske uprave neće izaći dok ne dobiju ono što im je obećano.

Stranke vladajuće koalicije iznele su stav da je ovakav dogovor u Ministarstvu jedino moguće rešenje u ovom trenutku i da je veliko pitanje šta bi se dalje dešavalo i kada bi dugovanja bila isplaćena da ovaj zaključak nije izglasan. Opozicija, tačnije DSS, GG “Pokret za Smederevo“, SRS i nova odbornička grupa “Slobodni radikali“, tvrdi da su radnici do sada više puta obmanuti i da bi trebalo da sačekaju kako bi saznali da li će im obećani novac zaista biti isplaćen kada im je rečeno.

Sednici lokalnog parlamenta prisustvovao je i narodni poslanik Dragan Šormaz i za govornicom istakao da je zaključak donet na brzinu, pre svega jer je deo imovine „Želvoza“, koju Grad treba da preduzme, i dalje sporan. Naime, Železničko-industrijska škola je pod hipotekom, dok su restoran i bazen na odmaralištu Jugovo u procesu povraćaja imovine i naći će se u okviru Zakona o restituciji. Šormaz je dodao da je najveći krivac za sve Vlada Srbije, koja je mogla da iz budžetskih rezervi prebaci novac za otpremnine i da tako najbezbolnije reši problem. Ovako, napomenuo je Šormaz, problem je prebačen na lokalnu samoupravu, u čijoj nadležnosti „Želvoz“ nije odavno, jer je fabriku preuzela država.
Zaposleni u „Želvozu“ ušli su u utorak u zgradu GU Smederevo. Kao tehnološki višak proglašena su 444 radnika, a njihova potraživanja procenjena su na 200 miliona dinara, upravo onoliko koliko bi Grad trebalo da obezbedi posle .

Bivši radnici „Magnohroma“, koji već petnaest dana protestuju u zgradi gradske uprave, oslobodili su kancelariju u kabinetu gradonačelnika i predsednika Skupštine grada u kojoj su boravili prethodna dva dana. Vratili su se u skupštinsku salu u kojoj se od 23. februara smenjuju u danonoćnom protestu zahtevajući isplatu zaostalih zarada za koje imaju izvršne sudske presude.

Izvor: pravda.rs