U Javnom komunalnom preduzeću „Čistoća“ spremno dočekuju zimsku sezonu


27. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Ovo tvrde u „Čistoći“ koja će ove zime brinuti da smederevske ulice budu očišćene od snega.

„Čistoća“ je uspela da pređe put od gubitaša do firme u kojoj se već više od godinu dana pozitivno posluje, redovno primaju zarade, angažuju se novi radnici, a novca ostane i za remontovanje voznog parka.

Komunalna preduzeća u Srbiji su uglavnom pred kolapsom. Muče ih loša poslovanja iz prethodnih godina, milionska dugovanja, višak zaposlenih, zastareo vozni park, nedostatak resursa i naravno potraživanja od građana. Uz to, najavljene reforme nikako ne idu na ruku ovom sektoru.

Sudeći prema vestima koje su nedavno objavljene prvo na sednici Gradskog veća, a potom i na poslednjem zasedanju Skupštine, situacija u JKP „Čistoća“ je znatno drugačija.

Ovo javno preduzeće je uspelo da pređe put od gubitaša do firme u kojoj se već više od godinu dana pozitivno posluje, redovno primaju zarade, angažuju se novi radnici, a novca ostane i za remontovanje voznog parka.

–Do takvog rezultata nije lako doći – kažu u ovom preduzeću. Kažu da su prvo morali da krenu od organizacije i radne discipline.

I direktor, Vladimir Đuričić, i zamenik direktora Petar Disić slažu se u jednom: najteže je bilo postaviti radnu disciplinu. Kažu, u ovom preduzeću nema kolektivne odgovornost. Svako odgovara za svoj rad i snosi posledice sopstvenog nerada.

-Prijaju nam pohvale koje dolaze iz gradske uprave i od gradonačelnice – kaže Vladimir Đuričić, direktor, – ali iza tih pohvala stoji ogroman rad svih zaposlenih i menadžmenta. Ono što je najvažnije, svim smo svesni da je na ovom preduzeću ogromna odgovornost, pa preko 70 odsto grada čisti ovo preduzeće.

Oči javnosti su uvek uperene u „dežurnog krivca“. „Čistoća“ je preduzeće koje svi prozivaju i zbog smeća koje građani bacaju pored puta, i zbog divljih deponija i zbog papirića na ulicama.

-Naš najveći problem je u našim navikama- ovo tvrdi Petar Disić, zamenik direktora.- Najmanji je problem da naše ekipe koje su, verujte mi, konstantno na terenu, očiste Trg, trotoare, isprazne đubrijere ili kontejnere. Problem je bahato ponašanje. Preko noći niču divlje deponije, mi ih redovno uklanjamo i one preko noći ponovo niču. Tako je na obilaznici, tako je na Jugovu…

Jednom rečju, čitavo jedno preduzeće koje brine o čistoći grada, ne može da očisti ono što Smederevci ostave za sobom. Takvo ponašanje moguće je dovesti u red jedinio kaznenom politikom. Iz ovog preduzeća stižu apeli nesavesnim građanima, ali i komunalnoj policiji da se na terenu ponašaju u skladu sa svojim ovlašćenjima.
-Mi postupamo u skladu sa nalozima koje dobijamo od inspekcijskih službi – kažu u ovom preduzeću.- Potpisali smo ugovor sa Gradom koji nas obavezuje da redovno čistimo divlje deponije. I mi to radimo. Ali građani odmah posle čišćenja nastavljaju da bacaju smeće. Tu mora da se uključi komunalna policija.

U borbi sa našim navikama i ponašanjima, komunalna policija sigurno ima mnogo posla. Nisu divlje deponije kojima Smederevo i „Čistoća“ nikako ne mogu da stanu na kraj, jedini primeri bahatog ponašanja.
Građani često iz svojih automobila „zavrljače“ smeće pored puta ili ga istovare pored kontejnera. Tako trenutno nastaju ogromna smetlišta koja dodatno razvlače psi lutalice.

U ovim zimskim danima poseban problem radnicima „Čistoće“ predstavlja pepeo. Samo u prošloj nedelji izgorela su tri kontejnera zbog pepela u kojem uvek ima žara. Kontejneri su već dotrajali, neki su i van upotrebe, a grad, zbog ukupne situacije već nekoliko godina nije izdvajao novac za nove nabavke. Pri tom, oni koji su odgovorni zbog paljevina nikada nisu odgovarali.

Između naših loših navika, preduzeća koje čisti, i komunalne policije, očigledno ne funkcioniše sve kako bi trebalo. U „Čistoći“ tvrde da su više puta slali fotografije automobila iz kojih je izručeno đubre sa vidljivom registracijom na adresu komunalne policije. Kaznene mere, očigledno, nisu usledile.

Zamenik direktora, Petar Disić ukazuje da zbog ovakve blage ili nikakve kaznene politike, bahati pojedinci prave ogromne štete preduzeću. Veliki problem je obijanje kontejnera za pet ambalažu i krađa ambalaže. Takvom ponašanju nikako da se stane na kraj.