U duhu zajedništva


26. novembar 2013. DRUŠTVO – Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, blagosloveći novi mozaik u župnoj crkvi Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Smederevu, u prisustvu gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović i zamenika ambasadora Slovenije u Srbiji Milana Predana, istakao je značaj zajedništva pripadnika dve crkve, posebno u godini obeležavanja Milanskog edikta.

U okviru muzičkog dela programa blagosiljanja mozaika, koji je u župnoj crkvi Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Smederevu uradio svetski poznati jezuitski umetnik, otac Marko Ivan Rupnik, sinoć su u Smederevu zajedno nastupili pravoslavni i katolički muzičari.

Iz Slovenije se predstavio Muški hor Šumljak, iz Aleksinca Crkveni ženski hor Sveti Nikola i Kamerni ansambl Sirius iz Smedereva, a činu blagoslova prisustvovali su gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i zamenik ambasadora Slovenije u Srbiji Milan Predan sa suprugom.

Gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović, čestitajući praznik, rekla je da ne pravi razliku među ljudima i među verama i da je Smederevo poznato kao grad tolerancije, u kojem živi 26 manjina, bez ikakvih podela.

„Što do sada nismo mogli dovoljno, Bog je dao u svojoj ljubavi da smo večeras svi zajedno”, naglasio je beogradski nadbiskup, a u obraćanju gradonačelnici Smedereva dr Jasni Avramović izrazio nadu da će, kako je rekao, ovim predivnim zajedničkim koncertom otvoriti jednu novu sezonu koncerata u kojoj će svi sarađivati i podsetio na događaje iz istorije koji nas povezuju.

„Dok je Smederevo bilo pod otomanskom okupacijom, Papa Pio Drugi je upravo Smederevo hteo da oslobodi. Pozivao je vojsku iz čitave Evrope, kako je sam rekao, osloboditi Kapiju Balkana – Smederevo. Tako vidimo da Smederevo ima veliku ulogu, svoje veliko mesto”, istakao je nadbiskup.

Monsinjor Hočevar je podsetio da su Slovenci, posebno iz Štajerske, za vreme Drugog svetskog rata, bili prognani zbog Hitlera, a da ih je primio narod u okolini Smedereva, Smederevske Palanke, gde su dočekali slobodu.

„Sve nas to povezuje i mogli bi se upravo tu, u centralnom delu Srbije sastajati. Zahvaljujem se svima što se sve to čudesno, komplementarno povezalo da su muški hor iz Slovenije i ženski hor iz Aleksinca, kao i kamerni trio iz Smedereva, večeras zajedno sa nama. Može se reći da je tu istočno i zapadno plućno krilo i država sa svojim institucijama. To je potrebno za budućnost i to je smisao i slavljenja Konstantinove godine i Godine Ćirila i Metodija (1.150 godina od njihovog dolaska u Panoniju), koji povezuju Istok i Zapad. Ne smemo odolevati tome da bismo se ponovo okupili”, poručio je beogradski nadbiskup.

Izvor: smederevo.org.rs