Tvrđave u Srbiji veliki turistički potencijal


08. septembar 2017. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Seminar “Obnova održavanje i promocija tvrđava – nacionalni zadaci razvoja u evropskim okvirima” na kom su učestvovali i eksperti za fortifikacije iz Nemačke i Švajcarske, održana je na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Od 26. avgusta sedam evropskih ekseprata uputilo se na studijsko putovanje kako bi istražili fotritifakcijsko nasleđe Srbije.

Putovanje je obuvatilo nekoliko destinacija: Kalemegdansku tvrđavu sa podzemljem Tašmajdana, tvrđavu u Smederevu, utvrđeni manastir Manasija, kao i druge tvrđave uz Dunav, zatim i lokalitet Dijana kod Kladova i tako dalje.

Cilj i namera putovanja je upoznavanje razlitičih tipova fortifikacija kao i predlaganje proširenja Evropske kulturne rute “Forte Cultura” i na prostore Jugoistočne Evrope.

Profesor dr Hans Rudolf Nojman zamenik presedavajućeg “Eccofort” regionalne asocijacije i jedan od osnivača Evropske kulturne rute fortifikacijskog nasleđa “Forte Cultura” rekao je da pored bogatog i sakralnog nasleđa, Srbija poseduje brojne istorijske važne trvrđave i utvrđenja koji spadaju u nacionalno kulturno nasleđe.

– Na žalost osim možda regiona, šira Evropa nema dovoljno saznanja o njima. Kao i druga baština i fortifikacije zaslužuju ozbiljnost i pažnju u pogledu očuvanja i razvoja njihovog turističkog potencijala. Očuvanje graditeljskog nasleđa i turizam su u međusobnoj zavisnosti. Zbog toga je svako ulaganje u obnovu nepokretnih kulturnih dobara i razvoj turizma nepobitno opravdano – rekao je dr Hans Rudolf Nojman na seminaru u Novom Sadu.

Primetili su kako kaže dr Rudolf da je u Evropi veliko interesovanje za tvrđave u Srbiji.

– Ta činjenica zahteva dve stvari: dobru internacionalnu promociju i pristupačnost fortifikacijama. Utisak koji smo stekli tokom našeg proputovanja Srbijom, je da postoji dobar protok domaćih turista. Dolazak kako domaćih, tako i stranih turista zahteva kvalifikovano rukovođenje turoperaterima i lokalnim vodičima –kazao je dr Rudolf.

Dirk Roder ispred “Eccofort”, regionalne asocijacije je rekao da sa Evropskom kulturnom rutom “Forte cultura” po prvi put predstavljen novi i poseban turistički proizvod u sferi kulturnog turizma, a to je zapravo vojna arhitektura sa svim različitim turističkim ponudama pod jednim brendom.

-Osamdeset odsto fortifikacija su manje poznate, nedovoljno predstavljene u turističkim ponudama i finansijski opterećuju budžet zbog velikih komunalih ulaganja- rekao je Roder.

Nakon dve godine uspešne saradnje sa Evropskim institutom za kulturne rute iz Luksemburga, Dunavski centar za kompetenciju je 2015 godine sertifikovao prvi i jedinu kulturnu rutu koja polazi iz Jugositočne Evrope – Put rimskih careva i dunavski put vina.

-Činjenica da je veliki broj tvrđava u Srbiji smešten duž Dunava i da je njihova pozicija vrlo blizu Putu rimskih careva i Dunavskom putu vina, i to predstavlja posebnu pogodnost za uspostavljanje sinergije između dve rute – rekao je Boris Čamernik iz Dunavskog centra za kompetenciju.

Prevashodni cilj ovog skupa je po rečima mr Siniše Jokića direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada upoznavanje, uspostavljanje kontakata i pokretanje inicijative za nove projekte.

-Dočekali smo po prvi put organizaciju ovako značajnog skupa i specifičnog seminara. Ogromni potencijali Petrovaradinske tvrđave treba ovakvim projektima da budu neuporedivo više prepoznati na međunarodnoj stručnoj sceni i širokim turističkom tržištu – rekao je mr Jokić.

Seminar je organizivan na inicijativu prijateljske organizacije “Eccofort” iz Nemačke, u saradnji sa “Danube Competence Centre” iz Beograda i uz podršku Nacionalnog komiteta “Icomos” Srbija, Europa Nostra Srbija i Icofort Hrvatska. Pored organizatora, na seminaru su govorili domaći inostrani stručnjaci iz oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, kao i iz oblasti turizma.