„Tvrđava teatar” pala u sukobu demokrata i gradonačelnice


13. jun 2014. KULTURA – Izvor: Politika – Rat između gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović i lokalnog odbora Demokratske stranke u tom gradu ne jenjava otkako se „politička ljubav“ dojučerašnjih partnera u vlasti ugasila krajem prošle godine.

Sukob je juče dodatno podgrejan odlukom gradonačelnice da ukine projekat DS-a „Tvrđava teatar” i napravi nov letnji pozorišni festival. Optužila je demokrate koje su učestvovale u radu udruženja „Tvrđava teatar“ da su ostali dužni mnogim izvođačima, da im je zbog minusa od sedam miliona dinara račun blokiran i da su bahato trošili ogroman novac sponzora i grada namenjen festivalu.

Istovremeno, za organizatora novog festivala imenovala je Bratislava Martića, direktora „Tvrđava teatra”, nekada istaknutog člana DS-a, koji je raspolagao tim istim novcem. Uvertira svemu ovome bio je prošlonedeljni poziv rukovodstva lokalnog DS-a da gradonačelnica podnese ostavku, jer ju je početkom juna Viši sud u tom gradu osudio na kaznu zatvora od 15 meseci za primanje mita dok je radila kao lekar u ovdašnjoj bolnici.

Šef odbornika DS-a Andreja Pavlović pozvao je i lidera SNS-a Aleksandra Vučića da se o ovom slučaju izjasni, budući da je Jasna Avramović ujedno i poverenica te partije u Smederevu.

Prethodno je Avramovićeva, uz tvrdnje da je sudija „eksponent DS-a pa zato pokazuje animozitet prema njoj na suđenjima“, optužila demokrate da su uticale na sudsku odluku, nazvavši „političkim” proces koji se sedam godina vodio protiv nje. U smederevskom odboru demokrata, očekivano, odbacuju ove optužbe.

– Napadom na DS ona odvlači pažnju sa suštine, a suština je moralna obaveza, naročito prema građanima koji su joj ukazali poverenje na izborima 2012. godine, da se sama povuče sa mesta gradonačelnika – smatra Perica Đorđević, potpredsednik DS-a u Smederevu.

Jasna Avramović, međutim, nema takvu nameru. Čeka konačnu reč Apelacionog suda kome je upućena žalba na prvostepenu presudu.

– Nema potrebe da me prozivaju preko medija, neka dođu kod mene da im objasnim šta im nije jasno – rekla je za „Politiku“ Jasna Avramović i pozvala demokrate da sakupe 24 potpisa i smene je u skupštini.

Da je to nemoguća misija, dokazuje jednostavna matematika: od 70 odbornika u lokalnom parlamentu, u vlasti sa najbrojnijim naprednjacima ukupno je 45 odbornika, a podržava ih još nekolicina. U opoziciji je, zvanično, tek njih 16.

Jasna Avramović je uhapšena u oktobru 2005, na samom početku afere lažnih invalidskih penzija, dok je bila predsednik opštine. U pritvoru je provela 29 dana. Smenjena je potom na referendumu, ali uprkos tome, 2008. sa svojom grupom građana Pokret za Smederevo osvaja znatan broj glasova i postaje zamenik gradonačelnika, koji je izabran iz redova DS-a.

Sve do prošle godine, sa ovom strankom je u koaliciji, a na izborima 2012. ubedljivo pobeđuje i vraća se na čelnu poziciju grada.

„Ljubav“ između Avramovićeve i demokrata počinje da se gasi posle njenog prelaska u SNS, kojim ta partija dobija 20 odbornika njenog Pokreta za Smederevo. Iz vlasti su demokrate izašle lane u decembru nakon sednice skupštine na kojoj ih je Avramovićeva verbalno „izbacila“ iz vladajuće koalicije, izričući niz optužbi na njihov račun. Nezaobilazna tačka spoticanja i tada je bio upravo ugašen „Tvrđava teatar“.

Olivera Milošević