Tvrđava teatar: Najpre uskratili sredstva, a onda i gostoprimstvo


13. jun 2014. KULTURA – Izvor: Danas – Vest da su gradske vlasti Smedereva odlučile da ove godine na podrže Međunarodni ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar, koji je poslednjih pet godina održavan u Smederevskoj tvrđavi, i na taj način ga praktično ugase, s druge strane osnivajući gradsku manifestaciju Teatar u tvrđavi, odjeknula je juče u kulturnoj javnosti.

Radoslav Pavlović, predsednik Organizacionog odbora novog festivala, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića i dramski pisac, nije želeo da obrazloži za Danas kako je došlo do osnivanja festivala Teatar u tvrđavi.

– Festival je osnovan odlukom Skupštine grada Smedereva. Oko detalja kontaktirajte s gradonačelnicom gospođom Jasnom Avramović – kaže u svom šturom odgovoru poslatom imejlom.

Na pitanje da li novi festival svojim osnivanjem ugrožava Tvrđava teatar, Pavlović ističe:

– Festival koji osniva grad Smederevo je gradska manifestacija kao što su to Nušićevi dani, Smederevska jesen… Festival koji vodi gospođa Vida Ognjenović niko ne ukida i ona ima pravo da u prostoru Smederevske tvrđave postavi svoj program u dogovoru sa gradskim vlastima. Ali problem njenog festivala je račun Udruženja građana, koji je blokiran zbog duga od sedam miliona dinara, i to je razlog zbog koga po zakonu ne može da aplicira – smatra Pavlović.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je odlučeno da se počne sa novim festivalom, umesto da se pomogne već postojećem, Pavlović kaže da je reč o dva različita festivala, jedan u organizaciji gradskih vlasti i drugi u organizaciji Udruženja građana.

– Gradski festival će koštati oko 3,5 miliona dinara, dok je festival Udruženja građana koštao sedam puta više – tvrdi on.

Budući da je Tvrđava teatar među lokalnim političarima viđen kao projekat Demokratske stranke, Vide Ognjenović i prethodnog gradonačelnika Predraga Umićevića, te da je, kako se nezvanično spekuliše, Jasna Avramović pozvala Pavlovića kako bi joj pomogao da festival konačno „pređe u ruke Srpske napredne stranke“, pitali smo savetnika predsednika koliko je politika imala uticaja na ovakvo odigravanje, odnosno na preusmeravanje podrške Grada Smedereva ka novom Festivalu, a ne ka rehabilitaciji već postojećeg.

– To je pitanje za gradsku upravu – kaže Pavlović, dodajući da Festival Udruženja građana „Tvrđava teatar“ nije ukinut.

Branislava Liješević od osnivanja Tvrđava teatra bila je selektorka i umetnička direktorka ovog festivala, a napustila ga je nedavno, nakon pet godina rada. Ona kaže za Danas da je ovakva situacija nije iznenadila.

– Ono što se desilo za mene je bilo očekivano još 2012. godine, jer sam tada videla da novoizabrana gradonačelnica ima potpuno marginalan stav prema festivalu. Želela je da nas sve skloni odatle i da dovede svoje ljude koji će voditi festival. Tako je i učinila, i to na vrlo ružan način. Te godine nam je obećala četiri miliona dinara za festival, i mi smo selekciju planirali prema tom iznosu. Kasnije je sredstva smanjila na 2,5 miliona, koja će dati ko zna kad. A na kraju ni to nije dala. Zato je festival ušao u nekakva dugovanja, koji su odličan način da gradonačelnica može sada time da manipuliše i da se poziva na zakon i govori da zbog blokade računa ne može da daje više novca. To je jedna nečasna i nemoralna osoba. I ono što dogodilo je samo posledica toga – ističe Liješevićeva.

Ona smatra da do ovakve situacije ne bi došlo da su sadašnji i prethodni ministar kulture (Ivan Tasovac i Bratislav Petković) na osnovu pređašnjih rezultata vrednovali festival.

– Ali eto – stekli su se takvi uslovi da su sada na svim stranama isti – kaže ona.

Članica Saveta Tvrđava teatra Gorica Popović kaže da je cela situacija veliko iznenađenje za nju i da je sve to vrlo ružno.

– Grad već neko vreme nema sredstva za Tvrđava teatar. Bili smo u velikom finansijskom problemu. Ne znam mnogo o tome, ali znam da je Festival bio u krizi. Ipak, nije moralo sve ovako da se završi. Taj festival ipak traje već pet godina, i uvek je jako teško osnivati novu manifestaciju. Mogli su da nađu novac, da to reše. Šta će se dalje dešavati s tim, ne znam. Ali mi je jako žao, jer je festival bio vrlo važan za domaću pozorišnu scenu – kaže glumica.

Kako objašnjava Radoslav Pavlović, koncept festivala Teatar u tvrđavi zamišljen je kao kretanje kroz različite pozorišne forme, žanrove, epohe.

– U selekciji će biti: rumunska predstava „Park“, „Dobri vojnik Švejk“ Šabačkog pozorišta, „Lepotica Linejna“ Kruševačkog pozorišta, „Mala“ Niškog pozorišta, „1915 – Tragedija jednog naroda“ Kruševačkog pozorišta. Na programu je i nastup grupe Neverne bebe, kao i koncert „Kreće se lađa Francuska“ posvećen obeležavanju stogodišnjice Velikog rata uz učešće umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, hora i folklornog ansambla KUD Lola, sa dirigentima – Vojkanom Borisavljevićem, Pavlom Medakovićem i Milovanom Pančićem, uz učešće istaknutih dramskih umetnika i vokalnih i instrumentalnih solista – kaže Pavlović.

Iako je predstava „Park“ rumunskog teatra Maska, koji je prošle godine otvorio festival, bila deo planirane selekciji i ovogodišnjeg Tvrđava teatra, na pitanje kako je došlo do toga da ona bude i na programu Teatra u tvrđavi, Pavlović kaže da o tome nema informacije.

Predsednica Saveta Tvrđava teatra Vida Ognjenović kaže za Danas da su uprkos svim događajima počele pripreme za održavanje Tvrđava teatra, koji će biti održan od 6. do 9. jula u Vili Stanković. Na programu će biti četiri ranije dogovorene predstave, čiji su se ansambli odrekli svojih honorara kako bi pomogli održavanju festivala.

– Pokušaćemo da održimo Tvrđava teatar barem zbog tih pozorišta – kaže Ognjenovićeva, dodajući da će im u tome pomoći agencija za pozorišnu organizaciju predstava i festivala Laureat.