Tvrđava teatar bez ograničavanja


12. jul 2012. KULTURA – Spektaklom “Tranzicija” nemačke trupe “Panoptikum” otvoren Četvrti međunarodni ambijentalni festival “Tvrđava teatar” u Smederevu. Ovogodišnji slogan Festivala je “Bekstvo od ograničavanja”.

Festivalska fešta je ove godine poranila mesec dana, kako bi privukla ozbiljne pozorišne komade i spektakle poput ovog koji je u drevnom ambijentu Đurđevog grada izvela glumačka trupa “Panoptikum” iz Frajburga.

Predstava rađena prema romanu Vajdi Muvadsa “Ni Sunce, ni smrt ne mogu da se pogledaju u lice” istražuje konflikte u društvu kao posledicu religijskih razlika.

“Neohodan je prevod da bi publika širom sveta shvatila našu poruku”, kaže glumac Volfang Dvoržak. “Imamo veliku konkurenciju u medijima, na interenetu, pa se trudimo da budemo atraktivniji od drugih izvođača.”

Scena za predstavu, koja zbog pirotehnike zahteva veliku spretnost i preciznost glumaca, montirana je tri dana.

Luka Frič za sebe kaže da je više artista nego glumica: “Predstave se razlikuju zbog ambijenta, a meni je večeras bilo najlepše do sada.”

Tokom deset festivalskih dana na tvrđavi i smederevskim ulicama igraće se šesnaest predstava.

Drugog dana Ambijentalnog festivala za publiku se otvaraju kapije malog grada Smederevske tvrđave. Na repertoaru je predstava “Kanjoš Macedonović” Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Vide Ognjenović.

Festival će trajati do 20. jula, kada će se proglasiti najbolja ostvarenja koja prevazilaze tradicionalno shvatanje pozorišta.

Izvor: RTS