Tužba protiv Komiko oila, neizvesno šta je sa rafinerijom


08. jul 2012. DRUŠTVO – Kompanija Komiko oil nije uplatila novac za zakup zamljišta na kome je trebalo da gradi rafineriju pa će u ponedeljak biti podneta tužba za raskid ugovora.

Kompanija je bila dužana da do 26. juna uplati 652 miliona dinara za zakup na 99 godina 113 hektara u industrijskoj zoni Smedereva. Zakupcu je data opomena i osam dana da to učini, a u ponedeljak će biti podneta tužba Osnovnom sudu u Smederevu za raskid ugovora, rekla je javni pravobranilac Milena Nisev.

Dodala je da je prekoračenje roka za uplatu zakupa jedan od uslova za raskid ugovora što je utvrđeno njegovim članom 21.

“U slučaju propuštanja roka za uplatu i isteka naknadnog roka po opomeni, sledi tužba nadležnom sudu za raskid ugovora”, rekla je Milena Nisev.

Dodatni rok za uplatu zakupa je istekao 4. jula.

Gradonačelnici Jasni Avramović je 6. jula dostavljena informacija da su ispunjeni svi zakonski i ugovorni uslovi za raskid ugovora i zatražena je njena saglasnost za podnošenje tužbe, navela je Nisev. Ta saglasnost je istog dana stigla Pravobranilaštvu.

Javni pravobranilac Milena Nisev je rekla agenciji Beta da će tužba biti podneta u ponedeljak 9. jula ili “najkasnije u utorak 10. jula”.

Skupština Smedereva je o zahtevu kompanije Komiko oil odlučivala nekoliko puta za tri i po godine pre nego što je doneta konačna odluka o davanju zemljišta u zakup. Prema sporazumu, u gradski budžet Smedereva trebalo bi da bude uplaćeno i oko 4,5 miliona evra za uređenje infrastrukture za rafineriju.

Kompanija Komiko oil prošle nedelje je, međutim, upravi Grada Smedereva podnela zahtev za produzenje roka za uplatu zakupa zemljišta za rafineriju.

Zamenik generalnog direktora te kompanije Radomir Radivojević rekao je u sredu da je taj zahtev podnet pismeno, ali i usmeno na sastanku sa predstavnicima Smedereva, ali je istakao da na predlog smederevskih vlasti nije bili reči o određenom datumu.

“Komiko oil je na sastanku, koji je održan u sredu, bio spreman da odredi rok do koga će uplatiti zemljište, ali su predstavnici Grada Smedereva predložili da se ne priča o roku”, rekao je zamenik generalnog direktora te američko-holandske kompanije.

Radivojević je istakao da je Komiko oil zvaničnicima Grada Smedereva preneo da ostaje pri nameri da investira u Srbiji i dodao da su iz smederevske uprave rekli da nisu protiv te investicije i da su Smederevu potrebne investicije.

Komikio, kako je istakao, od Grada Smedereva, ne traži da toj kompaniji progleda kroz prste i, dodaje, predložio je da kada bude uplatio novac za zakup plati i zatezne kamate za svaki dan kašnjenja.

Prema rečima Radivojevića, svu tu polemiku izazvala je mala docnja u koju je ušao Komiko oil u vezi plaćanja rente za zemljište zbog dodatne procedure pravne validnosti potpisanih dokumenata sa Gradom Smederevom, jer su se, kako je rekao, “pojavili neki problemčići koji će biti prevaziđeni”.

“Radi se o dodatnom vremenu koje su oditori uzeli na sebe kako bi dali saglasnost na celokupnu proceduru, odnosno kako bi na osnovu te pozitivne saglasnosti Komiko oil mogao da povuče određena sredstva namenjena za ovu investiciju”, rekao je on.

Radivojević je istakao da će Komiko oil, iako su teška vremena, istrajati u Srbiji i svoju investiciju u Smederevu završiti sredinom 2015. godine.

autor: ZM
izvor: Beta