Turski tekstilni gigant Kardem otvara pogon u Smederevu


25. maj 2016. PRIVREDA – Izvor: Politika

Smederevo ima šansu da vrati staru slavu u tekstilnoj industriji. Ta šansa javila se dolaskom turske firme „Kaizen”, koja u ovom gradu namerava da pokrene fabriku tekstila. Za početak, biće im potrebno oko 270 radnika, bez obzira na iskustvo u ovoj struci, pa su pre nekoliko dana sa ovdašnjom filijalom NSZ organizovali Sajam zapošljavanja.

Malo je reći da je bila prava „navala” na radna mesta. Oko hiljadu Smederevaca, i mladih i onih u zrelim godinama, došlo je da okuša sreću i Turcima ponudi svoje obrazovanje, iskustvo, rad…

Smederevo je svojevremeno imalo dve velike konfekcionarske firme: „Ukras” i „Velur”, koje su nakaradne privatizacije bukvalno zbrisale, zajedno sa radnicima. Njih nije bilo malo, a mnogi i danas čekaju posao preko biroa rada. Na evidenciji u Smederevu ima 450 radnika sa iskustvom u tekstilnoj industriji, ali turskoj firmi to nije od presudnog značaja jer, kako tvrde, za svega tri nedelje mogu da obuče čak i nekoga ko nikada nije šio i krojio. Da će mladi bez iskustva imati i nekakvu prednost, potvrđuju reči Tekima Jilmaza, projekt menadžera turske kompanije, da će „poslednji projekat kompanije u Turskoj, u okviru kojeg su mladi bez ikakvog iskustva za tri nedelje obuke bili osposobljeni da rade za šivaćim mašinama, biti primenjen i u Smederevu”.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rekla je da grad duže vreme pregovara sa ovom kompanijom, te da investitor namerava da u narednom periodu sagradi halu od 13.500 metara kvadratnih u Slobodnoj zoni Smederevo i zaposli 2.500 ljudi.

Firma Kaizen d.o.o. je srpski ogranak turske kompanije „Kardem”, koja postoji 26 godina i jedna je od vodećih u konkurenciji od 500 kompanija. Sarađuju sa mnogim svetski poznatim robnim markama, kao što su: „Zara”, „Mango”, „Versače”, a mesečno izvoze dva miliona artikala. Kompanija ima 55 fabrika u Turskoj, u kojima radi više od 7.500 zaposlenih, objasnio je turski menadžer Jilmaz.