Turneje filmskog festivala Slobodna zona u Smederevu


Smederevo je jedan od gradova u kojima će se održati program Turneje filmskog festivala Slobodna zona. Osam najboljih filmova sa 12. izdanja Slobodne Zone održanog tokom novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, naći će se pred bioskopskom publikom u Smederevu tokom prve polovine juna.

Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u (manjim) gradovima i mestima širom Srbije ponudi na uvid vrhunski festivalski filmski program. Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.

Program Turneje u Smederevu će otvoriti film „Neruda“ Pabla Laraina koji tematizuje dramatične okolnosti u životu čuvenog čilenaskog pesnika Pabla Nerude, njegov progon, stvaralaštvo tokom perioda koga je provodio kao begunac i relaciju Nerude i policijskog inspektora zaduženog za njegovo hapšenje. Film će u Smederevu biti prikazan 5. juna. Drugi u nizu filmova koji će biti prikazani u okviru Turneje Slobodna zona, pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarac „Požar na moru“ Đanfranka Rozija skida medijsko-senzacionalističku masku aktuelnog problema migranata i bavi se njihovom istorijom, kulturom i svakodnevnim životom na Lampeduzi, „ostrvu izbeglica“. Projekcija „Požara na moru“ u biskopu Centra za kulturu predviđena je za 6. jun. Narednog dana, 7. juna, biće prikazan novi film znamenitog reditelja Vernera Hercoga o fenomenu interneta, njegovom uticaju i posledicama – „Čujte i počujte“. Film „Beskrajna poezija“ koji je na repertoaru 8. juna govori o mladosti kultnog filmskog autora Alehandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života, i druženju sa najpoznatijim čileanskim boemima.

Preostala četiri filma biće prikazana sledeće nedelje. Program filmske revije nastaviće se 12. juna višestruko nagrađivanim dokumentarcem „Pod suncem“ Vitalija Manskog koji otkriva životnu svakodnevicu diktatorske Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje. „Dok otvaram oči“ je igrani film o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada. Ovo ostvarenje će poklonici filmske umetnosti u Smederevu moći da vide 13. juna. „Ljubavnici i despot“ čija će projekcija biti realizovana 14. juna je uzbudljivi dokumentarac o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan – diktator! Osmi film, kojim će 15. juna biti zaključen program Turneje biće romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli, film „Efekat vode“.
Sve projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Turneju Slobodne Zone podržali su Francuski instit u Beogradu i distributerska kuća Five stars.