Trojke su atrakcija Smedereva


30. jul 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Sve devojke sanjaju da se na ulici ljudi za njima okreću. Valentina, Andrijana i Marijana svakodnevno žive taj san, a nemaju ni pune tri godine. Ove prelepe trojke, kao sa razglednice, mame osmehe gde god da se nađu. Nisu ni svesne da je dovoljno samo da se pojave i donesu radost, a to je već životni podvig.

Sve je u ovoj priči podvig. Od začeća do danas. I fenomen, pa su, možda, i ove devojčice tako fenomenalne.Začete su na prirodan način. Statistika kaže, šanse za ovo su jedan prema 8.000. Mama Sara Živojinović (22) u šali kaže ne zna otkud su stigle, jer u njenom ženskom rodoslovu nema ni dvojki, a kamoli trojki.

Šok je usledio kada su shvatili da su gotovo identične, što je još jedan fenomen. Identične trojke rađaju se u jedan od milion slučajeva. Ali genetika je malo “omašila”, tako da su dve devojčice identične, dok je treća za nijansu drugačija. I te nijanse vide samo oni koji ih poznaju ili bolje zagledaju.

Sara je imala samo dvadeset godina kada je dobila troje dece. Nosila ih je pod srcem rizično, od prvog dana. Strahovala dan i noć hoće li ih sačuvati.

– Od drugog meseca održavala sam trudnoću. Više sam dana provela u bolnici nego kod kuće. Medicinske sestre o meni su brinule kao da sam beba – kaže Sara.

Princeze su, a kako bi drugačije, na svet stigle carskim rezom 12. decembra 2013. godine. Šest nedelja pre termina. Imale su 1.500, 1.600 i 2.100 grama. I njima se žurilo. Samo po šezdeset sekundi razmaka između dolaska na svet svake od njih. Od tada dele sve, svakog trena, i mamu, u čije naručje hrle gotovo u isto vreme.

Teško je, devojčicama je mnogo toga potrebno. Sve puta tri. Ali se Sara ne žali. Ona je mama sa velikim slovom M.

– Nikada nisam bila uplašena, ni kada sam se porodila, bila sama sa njima nekoliko meseci, ni sada – kaže mama.

Curice nisu ni razmažene, ni nemirne. Samo su malo stidljive.

– Nisu uvek tako mirne, imaju i one svojih trenutaka – kaže Sara i dodaje da se sestre ne odvajaju, ni kada jedu, ni kada se kupaju, ni kada spavaju. Sve rade zajedno i u isto vreme. Samo su po karakteru potpuno različite.

Valentina, Andrijana i Marijana su kao sa razglednice. Kao manekenke. Sa gotovo nestvarnim loknama. Već su i popularne, zvezdice u gradu. Prolaznici često zamole da se slikaju s njima. Ili zažele da ih dodirnu, da se uvere da su stvarne.