Tribina posvećena autoritetu i slobodi u obrazovanju


17. februar 2017. KULTURA – Kritičko promišljanje pitanja vezanih za ideje obrazovanja, razvoja ličnosti i društva, kao i smisla pedagogije biće obeležje tribine „Problemi autoriteta i slobode kao izazovi savremenog obrazovanja“ koja će se u okviru naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo održati u ponedeljak, 20. februara sa početkom u 19 sati, u Koncertnoj dvorani. Uz osvrt na misli, stavove i iskustva iznete u knjizi „Pedagogija- mora se pružiti otpor“ Filipa Merijea, autora okrenutog temama obrazovanja i vaspitanja, tokom programa će biti ukazano na mogućnosti postizanja zdravog, uravnoteženog odnosa između autoriteta i slobode, i prevazilaženje pristupa „ili autoritet ili sloboda“. Emancipovana i odgovorna ličnost u fokusu obrazovnog procesa i pedagoškog rada ne isključuje ni legitimni autoritet, koji podrazumeva kompetenciju, ni uvažavanje slobode, inicijative, interesovanja, sopstvenog izraza, stvaralačkog impulsa, upitanosti učenika ili deteta. Osteljiva tematika programa povezuje nastavnike, generacije mladih i roditelje na putu negovanja korelacije učenja i slobode i pozudanijih vrednosnih orijentira u pogledu kreiranja ambijenta u školi, ali
i porodici.

Učesnici tribine sa velikim iskustvom u oblastima obrazovanja su Dr Ljiljana Levkov, psiholog i dr Jovica Mikić, nastavnik francuskog jezika, formater za nastavnike, dokumentalista i prevodilac.
Moderator je Marko Cvetković, urednik naučno-obrazovnog programa Centra za kulturu Smederevo, a ulaz na program je slobodan.

Doktor filoloških nauka Jovica Mikić, radio je kao nastavnik u nekoliko osnovnih škola u Smederevu, a danas radi u oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Recenzent je i evaluator nekoliko udžbenika za francuski jezik, i koautor udžbenika za crnogorski kao nematernji jezik. Bio je član tima Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u projektima izrade predloga dokumenta Analiza usklađenosti nastavnih programa sa obrazovnim standardima postignuća na kraju osnovnog obrazovanja, član oblasnog tima Jezik, književnost i komunikacija u projektu reforme obrazovnog sistema u Srbiji, Ministarstvo prosvete i sporta, 2002-2004, član je tima Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja u projektu izrade programa za strani jezik za peti razred i plana za osnovno obrazovanje. Koautor je i korelazator akreditovanih programa stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju na kojima su tematizovani recepcija i produkcija u nastavnoj celini u francuskom jeziku, kao i evaluacija i sertifikacija. Bio je učesnik stručno-naučnih skupova na kojima je govorio o nastavnim programima, komunikaciji i kompetencijama u nastavi, zajedničkom i samostalnom radu u obrazovnom procesu. Autor je knjige „Nastavna celina u komunikativnom pristupu“ i brojnih stručnih radova u kojima se bavio problemima nastavnog procesa, lingvističkim temama, nastavom francuskog jezika. Preveo je nekoliko knjiga sa francuskog i italijanskog jezika.

Dr Ljiljana Levkov, dečiji i razvojni psiholog, autorka je i koautorka više programa za stručno usavršavanje nastavnika i saradnika na razvojnim projektima u obrazovanju. Kao član tima „Razvionica“ vršila je obuku nastavnika za primenu nacionalnog okvira kurikuluma i učestvovala u procesu razvoja nacionalnog kurikuluma. Njenom naučno-istraživačkom delokrugu pripada probelematika razvojno psiholoških aspekata savremenih obrazovnih procesa. Pre odlaska u penziju radila je kao predavač na odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.