Tribina o konvenciji o dostupnosti informacija


07. novembar 2012. DRUŠTVO – Udruženje EkoForum iz Beograda uz podršku Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji realizuje projekat “Jačanje vidljivosti Arhuske konvencije u Srbiji”.

Jedna od planiranih aktivnosti u okviru projekta su i tribine u Pančevu, Obrenovcu i Smederevu, posvećene Arhuskoj konvenciji (Konvencija o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i dostupnosti pravosuđa u pitanjima koje se odnose na životnu sredinu) koju je Srbija ratifikovala 2009. godine.

Cilj tribina je da se zainteresovanim građanima, predstavnicima lokalne samouprave, članovima lokalnih ekoloških udruženja, novinarima lokalnih medija i predstavnicima biznis sektora kroz zanimljive prezentacije približi Arhuska konvencija, sa osvrtom na sprovođenje koncepta održivog razvoja, njegovo ostvarenje i prepreke koje su prisutne u Srbiji, kao i značaj sprovođenja zelene ekonomije.

Treća tribina u okviru projekta, posle Pančeva i Obrenovca, biće održana u petak 9. novembra u Plenumskoj sali Gradske uprave Smederevo, Omladinska 1, sa početkom u 12 časova.

Prezentacije na tribini u Smederevu održaće Tina Janjatović, savetnica u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koja će govoriti o dosadašnjim aktivnostima ministarstva na sprovođenju Arhuske konvencije u Srbiji; Milanka Dimitrijević, sudija Višeg prekršajnog suda u Kragujevcu, koja će predstaviti slučajeve iz sudske prakse u vezi sa Arhuskom konvencijom, odnosno zanimljiva iskustva i zapažanja iz prakse, kada je u pitanju kršenje zakona koji regulišu oblast životne sredine; Srđan Matović, predsednik Upravnog odbora udruženja “Arhus centar” Kragujevac, koji će izložiti put nastanka Arhus centra u Kragujevcu, od ideje do realizacije, sa opisom aktivnosti koje je centar realizovao do sada; Darinka Radojević, savetnica generalnog direktora Instituta “Kirilo Savić”, koja će govoriti o sprovođenju koncepta održivog razvoja, njegovom ostvarenju i preprekama koje su prisutne u Srbiji, kao i značaju sprovođenja zelene ekonomije. Tribina je otvorena za sve zainteresovane.

Projekat “Jačanje vidljivosti Arhuske konvencije u Srbiji” finansira Vlada Finske, posredstvom Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji, u okviru ENVSEC inicijative (Inicijativa za životnu sredinu i sigurnost).

Izvor: smederevo.org.rs