Tri prijave za Železaru


30. april 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Prijavu za učešće u transakciji za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo” podnele su tri kompanije, kažu u Vladi Srbije.

Prema saopštenju iz Vlade Srbije prijavile su se sledeće kompanije: “Junajtid Pilsen” (United Pilsen) S.A. iz Luksemburga, “Donjeckstil grupa” (Donetsksteel Group) iz Ukrajine i “Ural Majning end metalurdžikal kompani” (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Ruske Federacije.

U skladu sa Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika „Železara Smederevo” d.o.o. ove kompanije su i otkupile transakcionu dokumentaciju do 16 časova 27. aprila 2012, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Prema zvaničnim podacima sa internet sajta, “Junajtid Pilsen” posluje u okviru kompanije “Junajtid grup”, koja u svom sastavu ima čeličanu “Pilsen stil” iz Češke Republike i kompaniju “Bumaš” iz Ruske Federacije za proizvodnju u metalurgiji.

“Pilsen stil” je jedna od najvećih metalurško-inžinjerskih kompanija u istočnoj Evropi, a izrađuje specijalne proizvode od čelika koji se koriste u brodogradnji, energetici, automobilskoj industriji i drugim sektorima. Kompanija je nastala spajanjem dveju fabrika koja su ranije poslovala u sklopu proizvođača vozila „Škoda”.

“Donjeckstil grupa” u svom sastavu ima rudnik uglja visoke kalorične vrednosti, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare. Kompanija je jedan od najvećih proizvođača koksa u Evropi, a proizvodi i razne vrste čelika niskog i visokog kvaliteta. “Ural majning end metalurdžikal kompani” jedna je od najvećih kompanija u Ruskoj Federaciji.

Na osnovu javnih informacija koje se mogu naći na njihovom internet sajtu, “Ural” u svom sastavu ima više od 50 kompanija koja posluju u Rusiji, i godišnji prihod od nekoliko milijardi američkih dolara. Osnovne delatnosti navedene kompanije su u okviru rudarskog i metalurškog sektora i automobilskoj industriji.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 18. aprila javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za “Železaru Smederevo”, a rok za podnošenje ponuda je 4. maj. U Javnom pozivu navedeno je da će izabrani strateški partner imati obavezu da obezbedi kontinuitet poslovanja i dalji razvoj Železare.

Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra‚ a krajnji rok za podnošenje prijave za otkup tenderske dokumentacije, po ceni od 10.000 evra, bio je 27. april. Pravo na podnošenje ponuda imala su pravna lica koja se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda i proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika ili ferolegura, čiji je prihod u 2011. bio najmanje milijardu evra a vrednost imovine 1,5 milijardu evra.

Od januara ove godine “Železara Smederevo” je u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog “Ju-Es stila”, koji se povukao iz Srbije, jer je poslovao s gubicima. Železaru Smederevo u stečaju (bivši “Sartid”) “Ju-Es stil” je kupio 2003. godine.