Tri investitora žele Železaru


13. januar 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug -Za Železaru Smederevo zainteresovane su tri ozbiljne investicione grupe, rekla je gradonačelnica Smedereva.

Prema njenim rečima, pregovori u vezi preuzimanja železare mogli bi biti završeni u prvim mesecima ove godine.

“Ono što znam, kao gradonačelnik, to je da je krajem godine jedan strateški partner bio u Vladi Srbije i razgovarao ozbiljno o preuzimanju železare. Očekujem da se to pitanje reši u prvoj polovini 2014”, rekla je Avramović Tanjugu.

Ona nije mogla da kaže koji su investitori zainteresovani, ali je istakla da je optimista budući da sva tri potencijalna partnera imaju dobre programe, bili su u Smederevu, u vladi, i u železari, gde su načinili studije i razmatrali svoj model angažovanja. Avramović je navela da su budući modeli za ulaganje i preuzimanje železare različiti.

Jedan od investitora je, kaže, izrazio želju da kupi celu železaru i pokrene obe peći, i da zaposli još radnika.

Drugi je bio zainteresovan samo za deo železare i pokretanje jedne peći, dok je treći izrazio nameru da uđe procentualno u strateško partnerstvo, dodala je Avramović .

“Za koji model će se vlada, kao osnivač, odlučiti, ja ne mogu da kažem kao gradonačelnik, jer je to posao resornog ministarstva i vlade, ali sam ubeđena da će se problem rešiti jer niko iz vlade, a naročito prvi potpredsednik Aleksandar Vučić, neće dozvoliti da 5.200 ljudi ostane na ulici i da se taj problem ne reši”, rekla je ona.

Pregovori su bili intenzivni tokom decembra, ali i prvih dana ove godine.

Avramović je podsetila da Železara Smederevo ima izuzetno veliki značaj za grad, ali i državu, i da od nje osim porodica zaposlenih, zavise i izvođači radova, kao i drugi koji su direktno ili indirektno vezani za poslovanje železare.

“U vladi misle na železaru i intenziviraju se svi razgovori i mislim da će za 45 dana, koliko železara ima sirovine za rad, već uveliko biti nađen strateški partner”, rekla je Avramović, dodajući da će se time rešiti i problem proizvodnje jer investitori planiraju nova ulaganja.

Ona je navela da bi od značaja bilo da se strateški partner nađe što pre, zato što su neki od njih najavili da se broj radnika ne bi smanjivao, već bi se pokretanjem obe peći bilo potrebe da se angažuje još 250 radnika. Avramović je navela da bi to bilo od velikog značaja za budžet grada Smedereva.

“Svima nama je mnogo važno da železara radi i neće se dozvoliti da ona stane. Železara je bitna za Srbiju, kao i povećanje izvoza”, rekla je Avramović, ukazujući da ne bi bilo dobro da ova godina prođe “u beznađu i da ne znamo šta će se desiti sa železarom”.

Prve količine gvožđa već su stigle u čeličanu nakon pokretanja proizvodnje u Železari Smederevo, a u tom preduzeću postoji optimizam oko nalaženja strateškog partnera i kontinuiranog rada železare.