Tri godine za pokušaj ubistva “jer mu je prvi put”


09. februar 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Petočlano veće Višeg suda u Smederevu osudilo je na tri godine zatvora Aleksandra Stokića (37) iz Lugavčine, zbog pokušaja ubistva B.M. iz istog sela.

Za delo koje je učinio Stokić zaprećena je kazna od pet do 15 godina, a Veće se složilo da kazna bude ispod minimalne jer Stokić nije ranije kažnjavan za ubistvo ili pokušaj već za nasilničko ponašanje i nanošenje povreda.

Stokić je kuhinjskim nožem ubo B.M, tako da su u bolnici morali da mu izvade slezinu. Sudija Predrag Lukić je obrazlažući presudu rekao da osudjeni i
oštećeni “vole da piju i onda se biju” i dodao “srpska posla”. Naveo da su obojica, žrtva i osudjeni, “kad popiju prgavi i spremni na kavgu i tuču”.

Oštećeni B. M. je sa drugom pio u seoskoj prodavnici kada je stigao alkoholisan i osumnjičeni Aleksandar Stokić. Sa oštećenim B. M. i njegovim prijateljem odmah je počelo koškanje.

Aleksandar se primirio kada je u prodavnicu ušao njegov sin, ali je B. M. pokušao fizički da se obračuna, prvo sa Aleksandrovim sinom, a potom i sa Aleksandrom koji je zatim ljut otišao iz prodavnice. Ubrzo je ponovo pošao u kafanu, na ulici ugledao B. M. i iz pojasa potrgao kuhinjski nož i ubo ga u stomak, nanevši mu tešku povredu zbog koje je žrtvi operacijom otklonjena slezina.

Veće je takodje imalo u vidu da osudjeni živi sam, pošto su ga svi napustili i stroža kazna, kako je naveo sudija, ne bi delovala vaspitno.

Osuđeni je, po izricanju kazne, pušten iz pritvora do pravosnažnosti presude.