Traže poništenje privatizacije “Želvoza”


Radnici fabrike železničkih vozila „Želvoz”, koji su u štrajku od 28. februara, juče su prošetali kroz centar Smedereva

Osim toga počeli su da prikupljaju potpise za peticiju kojom će od Agencije za privatizaciju zahtevati raskidanje kupoprodajnog ugovora i poništenje privatizacije. Vlasnik „Želvoza” je rumunski konzorcijum „Remar i Grampet”.

Agencija za privatizaciju dala je novi rok vlasniku da do 24. marta ispuni obaveze iz ugovora i isplati zaostale zarade. Predstavnik većinskog vlasnika Kornel Negrec tvrdi da radnici štrajkom ugrožavaju interese fabrike.

Ni posle brojnih pokušaja i posredovanja predstavnika lokalne samouprave i čelnika sindikalnih organizacija iz Beograda, radnici i poslovodstvo „Želvoza” nisu došli do rešenja za situaciju koja je i dovela do štrajka. Zaposleni traže isplatu četiri zaostale plate, povezivanje radnog staža, isplatu bolovanja i plaćenih odsustava.

– Plate nam, ni pored brojnih obećanja, ne isplaćuju. Jedan po jedan pogon prestaje sa radom, sve više ljudi stupa u štrajk i on će trajati do ispunjenja zahteva – kaže Slavoljub Trifunović, predsednik „Samostalnog” sindikata „Želvoza”.

Kornel Negrec, u dopisu upućenom sindikatima, radnike optužuje za probleme oko zaključivanja novih ugovora, ali i za necivilizovano ponašanje.

– Smatram da se, imajući u vidu nezakoniti karakter manifestacija koje vi organizujete na glavnoj kapiji fabrike (ispoljavanje nasilja i verbalne agresije), još nisu stekli uslovi da vodimo dijalog na razuman i civilizacijski način – navedeno je u dopisu Negreca.

U dopisu je navedeno i da se u narednih nekoliko dana očekuje priliv sredstava, čime će se steći uslovi za otpočinjanje isplate zarada.