Tendere nameštali Smederevo, Novi Sad i Valjevo


20. decembar 2016. PRIVREDA – Izvor: Danas – Javne nabavke novogodišnjeg osvetljenja u pojedinim gradovima Srbije sprovedene su tako da nedvosmisleno favorizuju određena preduzeća.

Tako su Beograd i Smederevo u konkursnoj dokumentaciji priložili fotografije ukrasa kakve žele na svojim ulicama, dok su druga mesta poput Novog Sada i Valjeva pružila detaljan opis dekorativnih elemenata koji obuhvata i najsitnije detalje. Na taj način prednost u nadmetanju imale su one firme koje uvoze ukrase čiji je opis, odnosno slika, pružen u konkursnoj dokumentaciji. Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, kaže za Danas da način na koji su postavljeni uslovi u konkursnoj dokumentaciji u pomenutim gradovima budi sumnju.

– Poenta javne nabavke jeste da se zadovolji neka potreba naručioca. Ako naručilac samo prepisuje iz kataloga specifikacije već postojećih ukrasa koji se prodaju, onda se time izigrava javna nabavka. Zakon o javnim nabavkama sigurno nije pisan da dozvoljava tako nešto – kaže Nenadić.

Da je tender za novogodišnje osvetljenje u Beogradu namešten objavio je portal Pištaljka dan nakon što se u Danasu pojavio tekst da je ova javna nabavka dodeljena firmi Keep light za 190,6 miliona dinara (sa PDV-om). Pištaljka piše da je Javno osvetljenje, koje je raspisalo javnu nabavku, u Konkursnoj dokumentaciji navelo uslove koji su pravljeni za firmu Keep light – traženi su svetleći ukrasi identični onima sa fotografije iz kataloga grčke firme “Fotodiastasi”, čiji je jedini srpski distributer firma Keep light, a pored toga zahtevano je i da firme koje se prijavljuju na konkurs dostave uzorke ukrasa, imaju skladišteni prostor od najmanje 1.000 kvadratnih metara kao i određeni tip vozila. U odgovoru Pištaljki, direktor Javnog osvetljenja Aleksandar Cincar Poposki rekao je da tender nije namešten a da svako preduzeće koje ?je smatralo da je diskriminisano moglo da uloži žalbu kako samom Javnom osvetljenju, tako i Upravi za javne nabavke.

Nemanja Nenadić pak objašnjava da se nijedan firma nije bunila zbog uslova u konkursima zato što ne žele da se zameraju državnim organima.

– Preduzeća se nadaju da ako ne dobiju javnu nabavku recimo u Beogradu, možda dobiju u drugom gradu ili ako ne dobiju ove godine da mogu da dobiju sledeće. Zato ne žele da se zameraju državnim organima i ne žale se – kaže Nenadić, dodajući da je svaka firma koja pravi ili uvozi ukrase žalbom mogla da obori pomenute tendere.

Smederevo je pratilo primer iz Beograda, pa je od ponuđača u konkursnoj dokumentaciji tražilo ukrase sa priloženih fotografija, potom njihove uzorke, ali i da poseduju tačno određeni tip vozila. Tender za novogodišnju dekoraciju Smedereva dobilo je preduzeće Keep light za 10,1 miliona dinara (sa PDV-om), a osim ove firme niko se više nije prijavio.

U Novom Sadu desio se sličan scenario, ali bez priloženih fotografija. U ovom gradu javnu nabavku za praznično ukrašavanje raspisao je Zavod za izgradnju grada u likvidaciji, a pobednik u “nadmetanju” bilo je preduzeće Iluminia koje je ponudilo cenu od 12,4 miliona bez PDV-a. U novosadskoj konkursnoj dokumentaciji od ponuđača se očekuje da obezbede ukrase kakvi se mogu naći u katalogu francuske firme Blachere Illumination, koji je inače postavljen na sajtu novosadskog preduzeća Iluminia. Tako u dokumentima o uslovima konkursa stoji da isporučilac treba na primer da obezbedi svetlosnu figuru čija je oznaka u katalogu “PL221 ili odgovarajuću”. Za ovaj tender pored Iluminie, prijavilo se i preduzeće StarsLtd, čija je ponuda odbačena zato što nije dostavilo “garanciju za ozbiljnost ponude”.

Valjevo je takođe detaljno opisalo željene proizvode i tražilo njihove uzorke. Istovremeno, od ponuđača je tražen isti tip vozila koji se pojavljuje u konkursnoj dokumentaciji za javnu nabavku novogodišnjeg osvetljenja u Smederevu. U ovom gradu na kraju pobednik nadmetanja bilo je preduzeće Keep light za 4,9 miliona dinara bez PDV-a.

Iz Smedereva, Novog Sada i Valjeva juče nismo dobili odgovor na pitanja zbog čega su u konkursnoj dokumentaciji objavljene precizne tehničke specifikacije ukrasa, odnosno fotografije, i zašto se tražilo da firme poseduju određeni tip vozila. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li misle da su na taj način favorizovana preduzeća koja su na kraju i pobedila na tenderu.

Nemanja Nenadić objašnjava da je u nabavci svečanog osvetljenja trebalo prvo raspisati poziv za izradu estetskog rešenja za ukrase, pod uslovom da sama preduzeća nemaju zaposlenu osobu koja bi to uradila. A potom i raspisati javnu nabavku za izradu tih ukrasa.

– Ako ne postoje radionice koje bi mogle da prave takve ukrase u Srbiji, onda je trebalo raspisati tender za firme koje mogu da ih nabave – zaključuje Nenadić.

Šta kaže Zakon o javnim nabavkama?

Zakon o javnim nabavkama jasno propisuje da je ?naručilac dužan da omogući što je moguće veću konkurenciju, odnosno da ne može da ograniči konkurenciju.

– Naručilac posebno ne može onemogućavati bilo kojeg ponuđača da učestvuje u postupku javne nabavke neopravdanom upotrebom pregovaračkog postupka, niti korišćenjem diskriminatorskih uslova, tehničkih specifikacija i kriterijuma – piše u Zakonu.

Građani za bolnicu umesto rasvete

Smederevo – Smederevo će za novogodišnju rasvetu i njeno postavljanje potrošiti 11,8 miliona dinara. Beogradska firma “Kip Lajt” će Smederevcima naplatiti 10.195.764 dinara sa PDV-om. Pored toga, Smederevo će izdvojiti još 1.666.667 dinara sa PDV-om, za posao koji će odraditi firme “Eltesa” i “Tropikal elektrik”. Povodom gradske odluke da za novogoodišnju ukrasnu rasvetu izdvoji oko 100.000 evra, na internetu je osvanula peticija sa natpisom “Otkitite grad, opremite bolnicu”, koju je do sada potpisalo više od 560 potpisnika iz Smedereva, Novog Sada, Beograda, Užica, Požege, Mladenovca, Tivta, Dubaija…

Dejan Đorić