Tender za železaru dogodine


22. decembar 2012. PRIVREDA – Tender za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo“ biće najverovatnije i drugi put produžen – saznaju „Novosti“. Za koliko tačno, biće poznato 26. decembra, kada ističe rok za podnošenje prijava. Srbija je, međutim, gotovo je izvesno, već pronašla partnera, a to je ruski „Ural vagon zavod“, sa kojim se najdalje otišlo u pregovorima, što ne znači da Vlada Srbije nije spremna na razgovore i sa drugim eventualno zainteresovanim kompanijama.

– Imam informaciju da su se razgovori sa „Uralom“ proširili na nekoliko interesantnih tema, što podrazumeva produženje tendera – otkriva, za „Novosti“, profesor Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja. – Bolje je produžiti rok možda mesec, dva, ali da dođemo do kvalitetnijeg rešenja i za Srbiju i za rusku kompaniju. Pregovori treba da rezultiraju zaposlenjem nekoliko hiljada naših radnika i siguran sam da će to tako i biti. Pregovaramo o proširenju proizvodnog asortimana u smederevskoj železari i mi želimo da se preko „Urala“ stvore uslovi da pokrenemo i nešto drugo što nije samo tema proizvodnje koja se tiče „Fijata“, već i vagonogradnju, gde imamo potencijal od 6.000 do 7.000 radnika, koji vape za poslom.

Ministar kaže da sa velikim optimizmom očekuje da se razgovori uspešno i kvalitetno završe, a, po njegovoj proceni, realno to bi moglo da se desi u februaru. Bačević ističe da je produžetak roka trošak za budžet, ali da je bolje imati proizvodnju od nekoliko miliona tona nego nekoliko stotina hiljada tona.

Izvor: Večernje novosti