Tender u službi izborne kampanje?


14. april 2012. PRIVREDA – Tender za izbor strateškog partnera u Železari Smederevo, koji je Vlada Srbije raspisala kasno popodne u četvrtak, prilično je iznenadio stručnu javnost. Iako je bilo najavljivano da će država pokušati što pre da pronađe strateškog partnera, nije bilo za očekivati da će to učiniti tako brzo i da će se paralelno sa jekom izborne kampanje, ozbiljno pregovarati sa nekom eventualno zainteresovanom kompanijom.

Prema nekim izvorima i sama sednica vlade na kojoj je ta odluka doneta, bila je prilično burna, što je potpuno neuobičajeno za sadašnji saziv, ali nije poznato da li je povod za raspravu bio tender za železaru ili ima još tema oko kojih ministri iz sada suprotstavljenih stranaka, nisu mogli lako da se usaglase.

Naime, veoma je indikativno da su pred potencijalne kupce smederevske železare postavljeni izuzetno kratki rokovi za dostavu tenderske dokumentacije. Vlada je tender raspisala u četvrtak, zainteresovani investitori mogli bi dokumentaciju da preuzmu u narednih 15-ak dana, do 27. aprila, a imaju svega jednu sedmicu, do 4. maja u 16 sati, za dostavljanje obavezujuće ponude. Dakle, da bi pripremili tendersku dokumentaciju, kompanije koje žele da kupe Železaru Smederevo imaju rok od svega tri nedelje, pa je za većinu nepoznanica zbog čega se sa tolikom žurbom ulazi u ovaj posao. Trebalo bi, pri tom, imati u vidu i da su za brojne druge tendere koji su raspisivani i za manje firme, rokovi produžavani i po nekoliko puta, jer je dokumentacija koja se pribavlja izuzetno složena i ima svoju dinamiku prikupljanja.

Brzina i kratki rokovi otvorili su dilemu da li je kupac već možda poznat i drži pripremljene papire u džepu ili je reč o pokušaju da se pred izbore demonstrira poslovnost i briga za domaćeg giganta. Ako je prvi razlog u pitanju, nije jasno zbog čega se, jednostavnije, nije pribeglo direktnim pregovorima. Ako je reč o političkom marketingu, potez je prilično providan i nevešto odrađen.

Prema uslovima koje je u takvim okolnostima propisala vlada, na tender će moći da se prijave samo velike čeličane koje su u prošloj godini ostvarile prihod od milijardu evra a raspolažu imovinom vrednom najmanje 1,5 milijardi evra. Takav uslov, iako je jasno da železari treba ozbiljna kompanija, još više izaziva nedoumicu, jer veliki igrači ne odlučuju preko noći da li će da otvore novi biznis, nego se posao sklapa na osnovu pažljivo pripremljene strategije. Takođe, u velikim sistemima postoji vrlo poštovana i komplikovana procedura za donošenje odluka ali i za pribavljanje dokumentacije, pa ako se neko od svetskih imena već nije pripremio za partnerstvo sa železarom, gotovo je nemoguće da će to učiniti u tri naredne nedelje.

– U Vladi Srbije su izjavljivali da će veoma brzo pronaći strateškog partnera. Ono na šta treba obratiti pažnju i što je potpuno neozbiljno je da su se prvo opredelili za direktne pregovore. S obzirom da im je to očito propalo i da nisu mogli da pronađu nijednu ozbiljnu čeličanu koja bi u ovom trenutku htela da kupi Železaru Smederevo, u Vladi su se opredelili za raspisivanje tendera. Neobično u ovom slučaju je to što se tender, po pravilu, raspisuje kada postoji veći broj zainteresovanih potencijalnih kupaca. Međutim, vlada u direktnim pregovorima nije uspela da nađe partnera, tako da je potpuno besmislena nada da će ga steći u tenderskom postupku. Očito je da zainteresovanih nema. Vlada je jednostavno ovaj potez povukla kako bi ispalo da nešto radi, odnosno da ulaže ozbiljne napore kako bi prodala železaru – kaže za Danas Milan R. Kovačević, konsultant za strana ulaganja i dodaje da nije slučajno što rok za dostavljanje tenderskih ponuda ističe taman kad u Srbiji počinje izborna ćutnja.

I konsultant za investicije Mahmud Bušatlija ističe da je veoma čudno to što su mnogi pregovarali oko prodaje Železare Smederevo, ali da iza toga nije stajala zvanična odluka Vlade.

– Setimo se da je o daljoj sudbini smederevske železare pregovarao jedan ministar i neki vladi bliski privrednici. Takav sistem je veoma neozbiljan, jer u takvim pojedinačnim pregovorima bez koordinacije ne mogu se dobiti pravi odgovori i parametri koji bi omogućili pronalaženje strateškog partnera za železaru. Jedini ispravan način da se uradi ovako jedan veliki posao je da se organizuje tender. Međutim, tender za Železaru Smederevo nije moguće sprovesti u ovako kratkom vremenskom roku kako je to zamislila Vlada Srbije – tvrdi Bušatlija.

Naš sagovornik ističe da je zainteresovanim kompanijama potrebno dati bar šest meseci za pripreme ukoliko se želi tender sproveden na valjan način.

– Podsećam, reč je o fabrici koju su Amerikanci napustili, te je pronalaženje novog strateškog partnera veoma delikatan posao, koji iziskuje i to da se potencijalnim partnerima da dovoljan rok da sagledaju sve aspekte tog poslovnog poduhvata i odluče se da u njemu učestvuju. Ovako kako je Vlada zamislila jednostavno ne ide – kaže Bušatlija.

On dodaje da postoji više mogućnosti zbog kojih je tender raspisan u žurbi.

– Mislim da je reč o političkim razlozima jer se rokovi za dostavu tenderske dokumentacije gotovo potpuno podudaraju sa održavanjem izbora. Ipak, dozvoljavam i mogućnost da je neko od onih koji su pregovarali oko kupovine Železare Smederevo uspeo da nađe kupca pa se onda tender raspisuje upravo u to vreme, odnosno pred same izbore – naglašava Bušatlija.

Uslovi tendera, osim prihoda i imovine budućeg partnera, preciziraju i to da kompanije koje će učestvovati u borbi za kupovinu Železare Smederevo moraju da se bave eksploatacijom ruda metala, proizvode sirovo gvožđe, koks, čelik ili forolegure. Većina potencijalnih kupaca o kojima se govorilo prethodnih meseci te uslove ispunjava, a podsetimo, spekulisalo se da je u igri indijski čelični magnat Mital, kao i pojedine ukrajinske i jedna kineska kompanija.

Izvor: danas.rs