„Teatar u tvrđavi“ u revijalnoj formi?


23. jun 2017. KULTURA – Izvor: Danas – Četvrto izdanje smederevskog pozorišnog festivala ,,Teatar u tvrđavi“ trebalo da počne 8. jula, najveće iznenađenje je da će, najverovatnije, biti revijalnog karaktera, prenosi regionalni informativni portal Podunavlje info.

Treći „Teatar u tvrđavi“, podsetimo, održan je u Malom gradu Smederevske tvrđave od 6. do 11. jula 2016. godine, a predsednik Organizacionog odbora i selektor bio je dramski pisac Radoslav Pavlović Lale, savetnik prethodnog predsednika Republike.

Danas, 18. juna, Pavlović je naprasno zaboravljen (Nikolić nije više predsednik!), a u trenutku kada bi trebalo da su promotivne aktivnosti uveliko u toku i festivalski program dostupan javnosti (troše se budžetski novci), nema zvaničnih informacija o tome da li će, kada i u kojoj formi biti održan četvrti „Teatar u tvrđavi“.

Na pitanje postavljeno direktoru Centra za kulturu, koji je zadužen za tehničku organizaciju i ovog festivala, da li je poznat program, kada će festival biti održan i da li je Pavlović i dalje selektor, stigao je odgovor da “program još nije završen, Pavlović nije više selektor, a njegov posao je preuzeo Umetnički savet”. Na pitanje ko je imenovao Umetnički savet i ko su članovi, stigao je očekivani odgovor: “Mediji će dobiti kompletne informacije o svemu kada bude gotov repertoar.”

Pretpostavljamo da je i poštovani publikum zainteresovan da čuje kada će biti “gotov repertoar”, pošto to nije poznato u drugoj polovini juna, za festival  koji bi trebalo da počne za petnaestak dana?!

Podunavlje info podseća na moguće okolnosti koje su dovele do situacije da osim “Violiniste na krovu” nisu poznate/selektovane predstave za ovogodišnji „Teatar u tvrđavi“.

Za najbolju predstavu Trećeg pozorišnog festivala ,,Teatar u tvrđavi“, stručni žiri je u julu 2016. godine proglasio „Julija Cezara“, koprodukciju Narodnog pozorišta Sombor, Grad  Teatra  Budva i Centra za kulturu Svilajnac, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

 Da li je to bila kap koja je prelila čašu, kamen spoticanja, poslednji razlog zašto je četvrti „Teatar u tvrđavi“ pod znakom pitanja, tačnije, u magli?

U obrazloženju žirija povodom nagrade “Cezaru”, pored ostalog se navodi da je reditelj “uspeo u nameri da publika bude ’svedok’ i aktivni učesnik u debati odnosno tribini, da li je Julije Cezar podoban da nastavi da vlada. Uspeh predstave je i zapažanje da nije lokalizovana, odnosno da je forma Šekspirovog klasika netaknuta i razumljiva u bilo kom trenutku, društvu i delu sveta. Koncentracija je na ljudskom karakteru, na vlastoljublju koji je univerzalna tema”.

Pri tome, upečatljivom izvedbom u ulozi Bruta, Sergej Trifunović je dobitnik Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje po oceni publike. Kokan i Sergej – dobitna umetnička formula za političku propast u aktuelnom režimu, ili bar za veeeeeliki politički minus!

Tvrđava teatar, DS prethodnica SNS Teatra u tvrđavi, doživeo je četiri izdanja (do promene vlasti), a poslednje godine je u glavnom festivalskom programu nastupilo devet trupa iz četiri evropske zemlje dok su u pratećem programu trupe iz Italije i Austrije izvodile ulične performanse, predstave i akcije. Naslednik se bazirao na domaći repertoar, uz izuzetak Rumuna.

Podunavlje info, kako već na početku bi rečeno, nezvanično saznaje da će četvrto izdanje ,,Teatra u tvrđavi“, najverovatnije, kako sada stvari stoje, biti revijalnog karaktera.