Tamo daleko već deli autograme


28. januara 2014. DRUŠTVO – Naše gore list, Teodora Birtašević sa nepunih osam godina postala je prava muzička zvezda u Australiji. Zbunjena lica i šok svih koji je čuju kada pusti glas, prate je od prvog nastupa. Ne peva dečije pesmice, već hitove legendi džeza i soula.

Rođena je u Melburnu, gde su pre 10 godina iz Smedereva, u potrazi za boljim životom, stigli mama Lana i tata Aleksandar. Već sa dve godine pevušila je arije iz opere, u šestoj oborila sa nogu žiri i publiku u šou-programu “Australija ima talenat”, a za mesec dana nastupiće u finalu takmičenja “Fastrrak singing šou”, gde je među 700 mališana ušla u prvih nekoliko!

Kako stvari sada stoje, za neku godinu, varovatno će naši mediji pisati o velikoj svetskoj zvezdi, čiji su koreni srpski. Tamo daleko, predviđaju joj ozbiljnu muzičku karijeru. Čude se njenom glasu i nastupu. Već sada je u muzičkim krugovima prepoznaju kao Divu Teodoru. Tako se potpisuje i kada daje autograme.

U martu na finalu velikog takmičenja pevaće “At last” Ette James, i “I know here I’ve been” – Hairspray. Već iza sebe ima tim menadžera “Showkidz”, koji joj pomažu da u pravo vreme bude na pravom mestu. Naravno, uz saglasnost roditelja. A zaradila je i svoj prvi honorar otvarajući program u teatru u izvedbi Showhite.

– Teodora ima ozbiljne namere u vezi s muzikom, vrlo rano je pokazala talenat, sa dve godine je počela da sluša “Fantoma iz Opere” i tražila je da joj se taj komad pušta ponovo i ponovo – priča mama Lana Birtašević. – Zato smo od njene pete godine počeli da joj uzimamo časove pevanja.

Talenat je, dodaje, mala Teodora nasledila od svoga oca, koji odlično peva, i još bolje svira, a od majke je nasledela samouverenost.

Sa šest godina učestvovala je na državnoj televiziji u Sidneju, kao jedna od finalistkinja u “Kids karaoke kompetišn” koje je bilo otvoreno za decu iz cele Australije.

– Bila je među troje najboljih – priča ponosno Lana Birtašević. – To je bila prilika da upozna ljude sa televizije, iz muzičke industrije i poznata lica iz australijskog šou-biznisa. Ubzro posle toga muzički producenti su je pozvali da se pojavi na australijskom “Talentu”. Otpevala je “Hurt” – Kristine Agilere, i bila u užem izboru. A onda je usledilo takmičenje, čije je finale uskoro čeka.

Teodora je nekoliko puta pevala i u teatru, takmičila se u Viktorijan operi za komad “The King and I”, pevala godinu dana u autralijskom horu devojčica i sa njima nastupala na koncertima. Počela je i da radi kasting za australijsku porodičnu seriju “House Husbands”. Igraće jedno od dece u školi.

O njoj već pišu australijski mediji. “Izašla” je u “Srpskom glasu”, gostovala kao nova zvezda na srpskom SBS radiju, a o njoj su pisali i australijski dečiji magazin “Little Angel”, i novine “Meltonweekly”.

– U školi ima devojčica i prijateljica koje me vole, podržavaju i koje mi se dive. Traže mi autograme – priča ova vesela devojčica. – Ali, ima i ljubomorne dece sa kojom sam već imala neprijatnih iskustava i suza.

Peva spontano. Bez treme. Uživa na sceni. Kada se reflektori ugase, ona je devojčica koja pohađa treći razred i žuri kući iz škole da se poigra sa četvorogodišnjom sestrom Helenom i malim psom.

Pesme koje Teodora peva na takmičenjima nisu popularna muzika koju uglavnom slušaju deca. Ona bira Vitni Hjuston, Adel, Etu Džejms, Barbaru Strejsend, džez, soul, stare balade, mjuzikle. Odmalena je zanimala takva muzika, kaže, niko joj to nije naturao. Voli i srpske izvođače. Najviše Željka Joksimovića. Ali u kući se čuje i srpska narodna muzika, a ume i da zaigra užičko kolo.

Izvor: Novosti