Tadić: Neko je ukrao novac i tako napravio 145 miliona duga preko ‘Železare’


18. jul 2016. PRIVREDA – Izvor: Nova ekonomija – Ako je na početku mandata SNS-a i postojala mogućnost da evolucija njegovih lidera bude stvarno pozitivna, sad je jasno da – nije, niti može biti u budućnosti pozitivna. Ne možete razmišljati da učestvujete u vlasti s onima u čijem se mandatu dešava da se u roku od godinu dana napravi novi dug za Srbiju od 145 miliona evra za Železaru Smederevo, a ljude koji su vodili Železaru u toj godini Aleksandar Vučić lično u trenutku ustoličenja proglašava svetskim šampionima u čeličnoj industriji, izjavio je Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider SDS-a u intervjuu za “Politiku”.

“To je, najverovatnije, najbesmislenija pljačka Srbije u poslednjih godinu dana, neko je skoro sigurno ukrao novac unutar tog duga od 145 miliona. To je elementarna logika. U 145 miliona duga, koji je napravljen za samo godinu dana, i to pre svega zbog visokih nabavnih cena repromaterijala, verovatnoća da neko nije ukrao novac je minimalna. To je najočitiji primer neuspešnosti ove vlade. Kako bismo uopšte mogli i da razmišljamo da postanemo deo vlade unutar čijeg će se mandata možda desiti i da neko ko je optužen za šverc narkotika na kraju bude potpuno slobodan”, rekao je Tadić i istakao da pritom ne misli samo na Darka Šarića.

“Pogledajte, na primer, slučaj gospodina Subotića. Ja ne prejudiciram krivicu, ali nešto znam o pozadini tih slučajeva. Pošto sam političar, kažem: još nije vreme za moju konačnu ocenu. Međutim, imam dovoljno razloga za sumnju da se u ovom društvu dešava nešto veoma opasno”, kaže on.

On je zapitao, kako to da, uprkos glasinama, niko ne govori o tome da firma ADOC stoji iza privatizacije “Avala filma”.

“Privatna firma za koju ima glasina da je bila finansijer SNS-a na izborima 2012, odnosno njeni vlasnici. Ne kažem da je to istina, ali ima mnogo informacija te vrste, tako da, u stvari, imamo netransparentnu privatizaciju”, rekao je Tadić.

Na pitanje da prokomentariše to što mu je “Kurir” “iskopao” priču o crnim fondovima od 20 miliona evra od domaćih tajkuna i to posredstvom pokojnog Mikija Rakića, njegovog tadašnjeg šefa kabineta on kaže:

“Nije ‘Kurir’ ništa iskopao, već konstruiše aferu. Vlast svakodnevno ispunjava Srbiju aferama, onda ‘Kurir’ – a vlasnik ‘Kurira’ je priznao da je bio deo štaba Aleksandra Vučića, pa se sada vraća u štab posle nekoliko meseci, kao što su i svi drugi tabloidi deo njegovog medijskog štaba – mora da iskonstruiše aferu”, kaže lider SDS-a.

Kako kaže, Kurir je izmislio tu priču koja je, netačna od prve do poslednje reči.

“A da podsetim na realne afere ove vlasti koje su se desile samo u poslednje vreme. Nema krivca za pad helikoptera i smrt onih tragično nastradalih ljudi i bebe, pa onda oslobađanje Subotića na apelaciji, koji ne uzima u obzir određene dokaze protiv njega. A onda Vrhovni kasacioni sud utvrdi da je Apelacioni sud takvom odlukom kršio zakon u korist optuženog. Pa onda na apelaciji oslobađanje Darka Šarića, pa 145 miliona evra duga u Železari. Sve afera za aferom. I onda se sve to guši pričom o crnom fondu Miodraga Rakića. A gotovo niko ne objavljuje da je slična afera koju je pre godinu dana lansirao list “Alo” – o navodno ukradenih 24 miliona evra – na sudu oborena i da je taj list dobio presudu da meni kao oštećenom plati 600 evra naknade za učinjenu štetu”, rekao je Boris Tadić.