Švedski ambasador i predstavnici nordijskih kompanija u Smederevu


10. decembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Delegacija Nordijske poslovne alijanse sa ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom, predstavnicima finske ambasade i nekoliko kompanija posetili su juče Smederevo.

– Ovo je prvi korak u ostvarivanju veze nordijskih investitora i Smedereva. Švedska ima godišnji program investicija i ekonomske saradnje sa Srbijom od 10 do12 miliona evra, ali su to je malo u odnosu na one u programima EU, gde je Švedska član i može da utiče na prioritete u ulaganjima. Biće ovde sigurno još švedskih investicija, najbolji primer je robna kuća IKEA, koja se otvara u avgustu iduće godine – rekao je nakon susreta u Smederevu ambasador Lundin.

– Želja nam je da u ovakvim razgovorima nađemo model za buduću saradnju. U Smederevu već radi jedna finska kompanija, a ovde ima mesta za i mnoge druge. S obzirom da nas čeka rešavanje dva goruća ekološka problema, otpada i otpadnih voda, a to je nešto u čemu su nordijske zemlje daleko odmakle, razgovarali smo i o tome. Od njih možemo mnogo da naučimo i o sistemu upravljanja, primeni zakona i donošenju odluka – kazala je gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.