Svečana premijera filma “Enklava”


19. mart 2015. KULTURA – Posle svetske premijere na ovogodišnjem FEST-u film „Enklava“ u režiji i po scenariju Gorana Radovanovića u petak 20. marta u 20 sati biće premijerno prikazan u Bioskopu Centra za kulturu Smederevo. Projekciji će prisustvovati scenarista i reditelj filma Goran Radovanović, glumac Rastko Janković, kao i deca glumci sa Kosova Filip Šubarić i Denis Murić, autentični svedoci života u enklavama. Denis Murić je i glavni junak filma „Ničije dete“, pobednika ovogodišnjeg FESTA-a koji će biti prikazan pred smederevskom publikom u aprilu.

Film, u kome su glavne uloge ostvarili i Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Miodrag Krivokapić, Goran Radaković, Meto Jovanovski, Nenad Jezdić i drugi, obrađuje temu položaja Srba koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine u malim izolovanim zajednicama – enklavama.

Šta se dešava kada neko premine u enklavi, a groblje se nalazi izvan nje, na neprijateljskoj teritoriji? U ovoj priči, uz mnogo peripetija, jedan osamdesetogodišnji starac će ipak biti sahranjen, i to zahvaljujući svom unuku, desetogodišnjem dečaku koji se usudio da učini nešto nemoguće za obe zajednice, srpsku i albansku – da zavoli i stekne prijatelja na suprotnoj strani…

Nakon premijere u petak, film će se u istom terminu prikazivati i tokom vikenda, odnosno u subotu i nedelju 21. i 22. marta. Paralelno sa ovim filmom, u terminu od 18 časova biće prikazan filmski omnibus „Jednaki“ koji se sastoji od šest filmskih priča i okuplja ovdašnje značajne i već afirmisane filmske stvaraoce. Film za temu ima dečija prava i probleme koji pogađaju najmlađe članove društva. Za izradu scenarija, kojem je prethodilo višemesečno istraživanje i rad na terenu angažovana je scenaristkinja Milica Piletić dok je režija poverena šestorici značajnih autora, pre svega srednje generacije, sa iskustvom u dokumentarnim i igranim formama: Dejan Karaklajić, Ivica Vidanović, Igor Stoimenov, Darko Lungulov, Miloš Petričić i Mladen Đorđević. Glavne uloge igraju: Mirjana Karanović, Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović, Nela Mihailović, Radoslav Milenković i drugi. Poseban kuriozitet ovog projekta je činjenica da su svi autori angažovani na ovom projektu, kao čin lične društvene odgovornosti prihvatili da rade potpuno besplatno!

S obzirom da su oba ova domaća filmska ostvarenja prikazana u okviru programa „Srpski film“ na FEST-u 2015. godine, ovo se može smatrati svojevrsnim nastavkom prošle nedelje započete revije filmova „Mini FEST“ u okviru koje je prikazano pet stranih filmova iz različitih programskih selekcija. Ulaznice se prodaju na Biletarnici Centra za kulturu Smederevo po ceni od 200 dinara.