Sve opasnija kupališta u Srbiji


12. jul 2012. HRONIKA – Za samo četiri dana u srpskim jezerima udavilo se pet osoba, dok je bilans žrtava koje su tragično nastradale davljenjem od početka sezone – znatno veći, desetoro je tragično završilo na divljim ali i uređenim plažama.

Poslednji tragičan slučaj dogodio se preksinoć, kada su se u Vršačkom gradskom jezeru udavile dve sestre, koje su bile neplivači.

Istoga dana, na noćnom kupanju u dva časa ujutru, u jezeru „Salinački bageri” kod Smedereva udavila se S. J. (18). Samo neki dan ranije dve osobe su se udavile u Bovanskom i Krajkovačkom jezeru.

Na Bovanskom jezeru, 7. jula ove godine oko 16 časova, nestao je S. S. (20), dok je dan kasnije policiji prijavljen i nestanak LJ. S. (51) u Krajkovačkom jezeru.

Pored mnogobrojnih apela nadležnih da kupači poštuju kupališnu zonu i vreme predviđeno za osveženje na popularnom „beogradskom moru” Adi Ciganliji, kao i da ne ulazi u vodu pod dejstvom alkohola – i ove godine kao i prethodnih, zabeleženi su tragični slučajevi davljenja. Krajem juna ove godine, oko podneva, prilikom skoka sa pedaline na mestu koje nije predviđeno za kupanje udavio se trinaestogodišnji N. DŽ. Dečak je na jezeru bio sa sestrom, a nesreća se dogodila na samo 60 metara od obale, na dubini većoj od osam metara.

Nekoliko dana ranije, 17. juna ove godine, Beograđanin S. B. (45) udavio se na levoj strani kupališta. Javno preduzeće „Ada Ciganlija” je tada saopštilo da je nesrećni čovek bio pod dejstvom alkohola. On je na jezeru bio u društvu sina i njegove devojke. Kako je saopšteno, spasioci su ga tog dana oko 18.20 časova upozorili i udaljili iz vode zbog neodgovornog ponašanja i vidno alkoholisanog stanja.

Po završetku radnog vremena kupališta, oko 19.20, po svedočenju sina, S. B. je ponovo ušao u vodu. Sin je oko 20 sati prijavio njegov nestanak odeljenju policije Ada Ciganlija.

Dvanaestogodišnji D. S. iz Selenića iz Šapca udavio se 16. juna ove godine u Savi, u mestu Klenak kod Rume. Dečak je sa drugovima Ž. Ž. (16) i D. V. (12) pecao iz čamca kod plaže na Giganovoj adi. Ispao je iz čamca i utopio se. Prema nezvaničnim informacijama, D. S. je bio neplivač. Početkom juna u Kamenici se utopio i A. F. (15), maturant iz Čačka. Nekoliko dana kasnije, u kanalu Stara Tisa utopila se devetogodišnja T. J. Devojčici je ispala lopta i ona je za njom potrčala, ušla u vodu i udavila se. Samo dan posle te tragedije, u jezeru Borkovac blizu Rume utopio se M. S. (15).

Uzroci davljenja su različiti, ali može da se izvede zajednički zaključak – neiskustvo i lakomislenost kupača.

Mnogi građani ne prihvataju i oglušuju se jednostavno na apele i savete nadležnih spasilačkih i lekarskih službi kojima se ne preporučuje ulazak u vodu neposredno posle obroka i punog stomaka, dok je kupanje pod dejstvom alkohola, opijata i psihoaktivnih supstanci najstrože zabranjeno i veoma opasno.

Izvor: Politika