Sutra u Mihajlovcu festival mleka


28. oktobar 2011. PRIVREDA – U Mihajlovcu će u subotu biti održan 11. Medjunarodni festival mleka i mlečnih proizvoda. Svoje proizvode predstaviće desetak mlekara, a po prvi put biće organizovana i izložba krava.

Paletom proizvoda – pasterizovanim mlekom, jogurtom, kiselom pavlakom, sirevima predstaviće se mlekare iz Raške, Krivog Vira, Petrovca na Mlavi, Markovca, Mladenovca, Mihajlovca i Slovenije. Planirano je i učešće zemljoradničkih zaduga, pekara i lokalnih proizvođača. Namera je da se u selu, koje je najveći proizvođač mleka u Srbiji, okupe stočari i razmotre mogućnosti za rešenje problema u ovoj grani poljoprivrede. Poznato je da Ministarstvo poljoprivrede ove godine nije uložilo napore da se poveća broj grla i unapredi stočastvo. Subvencije su jedino dobijene od lokalnog Fonda za razvoj poljoprivrede. Broj grla i u ovom selu je u opadanju, a trenutno ima 1000 krava. Dnevno se proizvede 20 000 litara mleka, koje se koristi za domaće potrebe. U cilju unapređenja govedarstva , u okviru festivala biti organizovana smotra krava simentalske rase. Za učešće na izložbi, Fond za razvoj poljoprivrede obezbediće vlasnicima 3 000 dinara, po grlu.

Posetioci će moći da degustiraju proizvode, a biće izabrana najukusnija srpska gibanica. U programu će nastupiti kulturno – umetničko društvo iz Mihajlovca. Najboljim proizvođačima biće uručena prizanja i nagrade. Organizator je Udruženje stočara “Kapija šumadije”, a pokrovitelj grad Smederevo.

Izvor: Televizija Smederevo