Sutra sastanak o “Železari Smederevo”


01. jul 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Predstavnici Vlade Srbije, menadžmenta i sindikata “Železare Smederevo” razgovaraće sutra o aktuelnoj situaciji u toj čeličani i mogućim rešenjima, rekao je predsednik Nezavisnog sindikata Mileta Gujaničić.

Sindikati traže da se ne obustavlja proizvodnja u “Železari Smederevo”, jer će u suprotnom kako kažu organizovati brojne sindikalne akcije po celoj Srbiji.

Menadžment te čeličane prošle sedmice najavio je da će u prvoj nedelji jula rad na drugoj visokoj peći u “Železari Smederevo” biti prebačen na režim “tihog hoda” zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Chirić rekao je ranije da “Železara Smederevo” neće biti zatvorena niti će druga visoka peć biti stavljena na takozvani “tihi hod”.

“Železara Smederevo” je krajem januara prešla u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije “Ju-Es stil”, koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima.

Vlada Srbije 18. aprila raspisala je tender za izbor strateškog partnera za “Železaru Smederevo” u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda do sada tri puta pmeran. Poslednji put prolongiran je do 10. septembra.