Sutra plovidba u celoj Srbiji


27. februar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Plovidba Dunavom uzvodno od Kostolca je dozvoljena, a od sutra, najverovatnije i u celoj Srbiji, kaže šef Lučke kapetanije u Smederevu Hranislav Mirković.

“Jutros sam dozvolio plovidbu nizvodno do nove luke, a od ovog trenutka, dozvoljena je uzvodno od Kostolca. Najverovatnije će sutra i moj kolega iz Velikog Gradišta dozvoliti plovidbu”, rekao je Mirković.

Ledolomac “Greben” razbijao je i čistio nanose leda na ušću Velike Morave u Dunav i nizvodno do Kostolca.

“Prošao je led, ima još malo naslaga uz obalu, ali nema opasnosti za plovidbu i od poplava”, rekao je Mirković i dodao da će ledolomac očistiti još ulaz u Kostolački kanal.

“Ovim je misija ‘Grebena’ na ovom delu Dunava uspešno završena”, istakao je Mirković.

Vodostaj Dunava kod Smedereva danas je, po podacima Hidrometeorološkog zavoda Srbije (HMZS), niži 14 centimetara u odnosu na jučerašnje merenje i iznosi 484 centimetra.

Vodostaj ima tendenciju stagnacije, navode u HMZS, a što se ledenih pojava tiče, danas imamo situaciju ledohoda, koji je u celoj Srbiji zabeležen samo još na izveštajnoj stanici Ljubičevski most na Velikoj Moravi.

Prognoza vodostaja HMZS do kraja meseca kreće se u opsegu do plus deset centimetara, što je još ispod granice redovne odbrane od poplava, koja kod Smedereva iznosi 600 centimetara. Temperatura vode Dunava kod Smedereva je dva stepena.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest