Sutra paljenje peći u Železari


06. jul 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – U “Železari Smederevo” sutra bi trebalo da bude ponovo pokrenuta proizvodnja, posle pauze od dva meseca, zaduvavanjem visoke peći broj 2.

Nakon dva do tri dana prve količine tečnog gvožđa biće upućene ka pogonu “Čeličana”.

Kako je Tanjugu rečeno ove nedelje u smederevskoj čeličani, u pogonu Proizvodnje gvožđa u “Železari Smederevo” krajem ove nedelje već je započela priprema sintera neophodnog za početak rada visoke peći broj 2.

Zaposleni u primarnoj proizvodnji “Železare Smederevo”, koji čine trećinu od ukupnog broja radnika smederevskog giganta, posle godišnjih odmora i delom plaćenih odsustava vratili su se na posao, dok će se ostatak zaposlenih postepeno vraćati u pogone glavnog proizvodnog toka.

Paljenje jedne od dve visoke peći u Železari bilo je najavljivano za kraj juna, ali je odloženo iz tehničkih razloga.

Jedna visoka peć u “Železari” zbog nedostatka sirovina ne radi nekoliko godina, a druga je bila na “tihom hodu” od početka maja ove godine, u kompaniji koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

Vlada Srbije, koja je vlasnik Železare od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog “Ju-Es stila”, formirala je u maju 2014. godine radnu grupu koja pregovara sa investitorima zainteresovanim za smederevsku čeličanu. O privatizaciji “Železare” u Smederevu se vode razgovori sa sedam do osam ozbiljnih investitora, a tender će biti raspisan nakon razgovora sa kupcima i odluke Vlade Srbije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede .

Ministar privrede Dušan Vujović ove nedelje je za B92 najavio da će za “Železaru Smedeervo” biti raspisan tender u naredna dva meseca, ali nije želeo da iznosi više detalja.