Sutra otvaranje ponuda za kupovinu Železare Smederevo


31. mart 2016. PRIVREDA – Izvor: Novi magazin – Ponude za kupovinu Železare Smederevo biće otvorene sutra, a početna cena na tenderu bila je oko 45,7 miliona evra.

U Ministarstvu privrede Srbije nisu mogli da kažu da li je neka kompanija dostavila ponudu.

Prema pisanju Politike, ponudu za kupovinu Železare dostavila je kineska kompanija HBIS.

Ta kineska kompanija, prema ranijim najavama, zainteresovana je da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra.

Srovođenje tendera za prodaju Železare prati Evropska unija jer pravilima te zajednice država ne može da pomaže čeličnu industriju, kako ne bi bila narušena konkurencija. Srbija će morati da garantuje da će na evropsko tržište dolaziti čelik samo iz Smedereva, a ne iz Kine ako kineska kompanija kupi smederevsku fabriku.

Procenjena tržišna vrednost imovine Železare ponuđene na prodaju na kraju 2015. godine iznosila je oko 91,4 miliona evra.

Železarom od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK inženjering sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki Esmark.

Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine i on je bio nesupešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

U Železari je zaposleno oko 5.000 radnika.