Sutra ističe rok za tender za Železaru


04. januar 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Rok za podnošenje prijava za kupovinu udela od 80,01 odsto Železare Smederevo ističe sutra, a prema najavama iz Vlade Srbije strateški partner za srpsku čeličanu mogao bi biti poznat već do 1. februara.

Pismo o zainteresovanosti za privatizaciju smederevske Železare ranije je dostavilo 10 kompanija, a ponuda američkog “Esmarka” ocenjena je kao najozbiljnija.

Agencija za privatizaciju objavila je 5. decembra prošle godine javni poziv za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare, pri čemu će država zadržati 19,99 odsto vlasništva. Osnivac i prvi čovek Esmark stil grupe Džejms Bušar nedavno je Tanjugu ekskluzivno izjavio da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu za privatizaciju Železare Smederevo, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, a neće biti otpuštanja. On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem decembra da je održao 31 sastanak u vezi sa prodajom Železare, da se “bliži kraj te priče i da će građani videti rezultate”, a da će, nakon što Železara bude prodata, napraviti veliko slavlje na koje će pozvati građane Smedereva i Srbije. “To je veći događaj u Srbiji nego bilo koji. Nikad nikakva slavlja ne organizujemo, ne slavim ni posle pobeda na lokalnim izborima, ali ako Železara bude uspešno završena, to će biti veoma važno za Srbiju”, rekao je Vučić.

Premijer je naveo da je smederevska Železara kičma industrijske Srbije i da će sudbina te fabrike biti izvesnija kada bude završena tenderska procedura. Želežara kad radi, donosi povećanje BDP od 0,6 odsto, a indirektno i više od 1,2 odsto, istakao je Vučić i dodao da će zaposliti ne samo 5.000 radnika u krugu fabrike, već i oko 5.000 onih koji rade za njih i sa njima.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar privrede Željko Sertić smatraju da će pitanje Železare biti rešeno do 1. februara. Lajić je podsetio da je Železara nakon što ju je preuzeo Ju es stil, u jednom trenutku imala udeo od 13 odsto u ukupnom srpskom izvozu, a Sertić je istakao da je pokretanje proizvodnje u toj fabrici značajno za pokretanje cele privrede i da može veoma uticati na povećanje društvenog bruto proizvoda. Sertić je konstatovao da u Evropi jeste prisutna kriza na tržištu čelika, za kojim je smanjena potražnja, ali je dodao da ga druge zemlje u svetu još dosta traže i one su potencijalna tržišta za proizvode Železare.

Novčani kapital smederevske železare iznosi 16,74 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara. Pravo učešća na tenderu imaju investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara.

Obaveza kupca biće da do kraja 2016. pokrene proizvodnju u drugoj visokoj peći železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći “jedan”.

Vlada Srbije je prethodno odlučila da pokrene postupak privatizacije Železare Smederevo modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije i metodom javnog prikupljanja ponuda. Vlada je odlučila da državni poverioci otpišu dug Železari Smederevo sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine, pod uslovom uspešnog okončanja dokapitalizacije. Formirana je komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva i utvrđeni su kvalifikacioni uslovi i kriterijumi za rangiranje ponuda. Vlada je takođe zadužila Agenciju za privatizaciju da pripremi uputstvo za ponuđače.

Smederevska železara je pod imenom “Sartid” prodata u martu 2003. americkom “Ju-Es stilu” za 23 miliona dolara i do pocetka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američckog “Ju-Es-Stila” za jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine. Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra. Država mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara. Smederevska Železara bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine oko 145 miliona evra.