Susret rezervnih vojnih starešina Srbije u Smederevu


23. septembar 2012. DRUŠTVO – Susret rezervnih vojnih starešina Srbije biće održan 29. i 30. septembra u Smederevu, a domaćin će biti Udruženje rezervnih vojnih starešina Smederevo, saopšteno je na konferenciji za novinare, održanoj u petak u Gradskoj upravi Smederevo.

Predsednik Skupštine grada Smedereva i predsednik ovogodišnjeg Organizacionog odbora susreta rezervnih vojnih starešina Srbije, Branče Stojanović, istakao je da grad Smederevo podržava ovaj susret i da je to svojevrsna prilika za promociju grada.

„Želimo da damo svoj puni doprinos da sve protekne kako smo prethodno dogovorili, a pre svega, u funkciji promocije grada Smedereva“, naglasio je Stojanović.

Predsednik smederevskog Udruženja rezervnih vojnih starešina, Slobodan Bogić, istakao je maksimalnu podršku lokalne samouprave i gradskog rukovodstva u organizaciji ovog značajnog događaja za rezervne vojne starešine.

„Domaćinstvo koje je Smederevo dobilo, rezultat je rada naše organizacije u poslednjih nekoliko godina i ima za cilj da populariše sve vrednosti vojnih starešina. Na skupu će učestvovati 150 delegata iz 90 gradova i opština i još 50 zvanica, predstavnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Generalštaba VS“, rekao je Bogić.

Bogić je naglasio da će u okviru Susreta rezervnih vojnih starešina Srbije u Smederevu biti organizovan, prvi put posle nekoliko decenija, Tehnički zbor najsavremenijeg pešadijskog naoružanja i opreme Vojske Srbije za građanstvo, sa demonstracijom veština u sklopu obuke VS.

Potpredsednik udruženja rezervnih vojnih starešina Smederevo, Dragan Gergulov, dodao je da će skupu prisustvovati i višečlana delegacija Boračke organizacije Višegrada, sa kojom imaju tradicionalno prijateljske odnose.

Dan organizacije rezervnih vojnih starešina je 15. septembar, koji se obeležava u znak sećanja na dan otpočinjanja proboja Solunskog fronta 1918. godine i dan kada je održan osnivački kongres Udruženja rezervnih vojnih oficira i ratnika 1919. godine. Za prvog predsednika izabran je vojvoda Stepa Stepanović.

Od osnivanja, Udruženje je delovalo kao staleška, nepolitička i vanstranačka asocijacija, čiji je programski cilj bio ostvarenje i zaštita statusnih pitanja i prava njegovih članova.

Izvor: smederevo.org.rs