Suša: Festivali su ulaganje u sutra


14. jul 2012. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Rediteljka i selektorka Bitefa Anja Suša izrazila je zadovoljstvo što Tvrđava teatar nastavlja tradiciju ambijentalnog pozorišta kod nas, ističući da festivali nisu samo trošak nego i ulaganje, ali je upozorila na negativne strane “stavljanja akcenta na kulturne industrije i na festivalizaciju kulture”.

Četvrti Međunarodni ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar u toku je u Smederevu, od 11. do 20. jula, sa devet predstava iz Srbije i Evrope.

“Osnivanje Tvrđava teatra se nadovezuje na jednu malu, ali ne beznačajnu tradiciju ambijentalnog pozorišta kod nas”, izjavila je Suša.

Ona je podsetila na Bitef koji od samog početka neguje ambijentalni teatar i ono što se u novije vreme zove sajt specifik teatar, zatim na projekte Grada teatra u Budvi, kao i na Belef koji je često izvodio svoje pozorišne programe u atipičnim prostorima, na otvorenom.

“Sada se to dešava u predivnom ambijentu Smederevske tvrđave, a ja bih volela da u sledećim izdanjima i sam grad bude više uključen i da se taj ambijentalni teatar u potpunosti ostvari. Pored tvrđave, ima tu raznih zanimljivih gradskih toposa koji bi mogli da posluže za različite projekte”, dodala je ona.

Suša je ocenila da je gostovanje “Pan. Optikum teatra” iz Frajburga na otvaranju festivala bilo pun pogodak.

“Kao reditelj uvek pomalo strepim od otvorenog prostora. Moja teza je da je za ambijentalni teatar, naročito onaj koji se dešava na velikom prostoru, potrebno imati zaista dosta novca i ozbiljne produkcione uslove, što kolege iz Frajburga imaju”, rekla je ona.

Nemačka predstava “Transit.ion” je, kako je napomenula, lep primer novog cirkusa, što je popularna pozorišna forma u svetu poslednjih godina, a u Francuskoj čak i decenijama. Predstave ovakvog tipa gostovale su na Bitefu i sjajno je što sada to može da vidi i publika u nekoj drugoj sredini u našoj zemlji.

Na pitanje da li imamo previše festivala u aktuelnoj ekonomskoj situaciji odgovorila je da smatra suprotno i našalila se da je ona “kao Grci koji su protiv štednje”.

“Kulturu, pa samim tim ni festivale, ne treba posmatrati kao trošak, nego kao ulaganje i to ne samo u duhovne kapacitete stanovništva. Ako posmatramo iz perspektive liberalnog tržišta i ekonomije, to je i mogućnost da se oko svakog festivala napravi određena infrastruktura, koja jednom malom gradu kao što je Smederevo može čak i u ekonomskom smislu da pomogne”, izjavila je rediteljka.

Naravno, dodala je, da bi se to zaista desilo festival bi morao da traje duže i da ima još više predstava. Onda bi imao šansu da poput nekih starih festivala u Evropi, kao što su oni u Avinjonu ili Edinburgu, aktivira ceo grad.

“To onda podrazumeva i neke duge oblike profita, osim duhovnog koji dobijamo od samih predstava. Mislim da u gradu kao što je Smederevo, koje trenutno ima problema sa privredom, gde gašenje peći u železari preti da veliki broj ljudi ostavi bez posla, to nije beznačajan aspekt”, dodala je Suša.

Što se tiče broja festivala, “ne mislim da ih ima mnogo i mogla bih da se složim sa onima koji kritikuju naš pozorišni festivalski život samo u tome da nisu svi pođednako značajni da bi bili u potpunosti subvencionisani”, rekla je Suša.

Ona je naglasila da nam nedostaju ozbiljni, kvalitetni festivali za decu i mlade. “Imamo jedan u Beogradu, to je TIBA, ali tu ima prostora za još festivala koji bi tematizovali i ozbiljno se bavili tom vrstom pozorišta”.

“Ono čega se ja plašim nije u direktnoj proporciji sa brojem festivala, nego sa jednom strategijom koja se onako ”na mala vrata” provlači u našu kulturu, i ne samo našu nego je već veoma prisutna u inostranstvu, u Evropi – to je stavljanje akcenta na kulturne industrije i na festivalizaciju kulture”, izjavila je Suša.

Pod terminom festivalizacija kulture, kako je objasnila, smatra “karnevalski i zabavni oblik koji se nameće svim oblicima kulture i umetnosti, kao neki imperativ vremena u kojem živimo”.

“Sve mora da bude tako popularno, da ima pomalo estradni karakter, da bude dopadljivo, da bude nešto što može lako i brzo da se konzumira, da puni novinske stupce”, primetila je ona.

Ističući da veruje u neophodnost raznolikosti kulturne ponude, Suša je rekla da je protivnik pomenute “strategije”, ali da je to “jedan pravac kretanja kojim ćemo se u budućnosti, bojim se, sve više kretati”.