Suđenje Radetu Terziću odloženo za septembar


08. jul 2011. HRONIKA- Suđenje bivšem tužiocu Radetu Terziću odloženo je pred Osnovnim sudom u Smederevu za 9. septembar. Razlog odlaganja je to što Tužilaštvo za organizovani kriminal, pozivajući se na poverljivost dokumenta, nije dostavilo sudu traženi spis.

Terzić je optužen za zloupotrebu službenog položaja pošto je izmenjena ranija optužba za organizovani kriminal i uticanje da pripadnici “Zemunskog klana” budu 2001. godine pušteni iz pritvora.

Osnovni sud u Smederevu je, međutim, dobio jedan spis koji je takođe označen kao strogo poverljiv, ali je sudija Slobodan Ignjatović naveo da suđenje ne može nastaviti bez drugog spisa. Međutim, Tužilaštvo za organizovani kriminal taj spis odbija da dostavi.

Branilac Rada Terzića, advokat Sead Spahović, rekao je da je problem to što Tužilaštvo za organizovani kriminal “krije dokaze bez ikakvog razloga i odbija da ih dostavi sudu”.

Spahović je istakao da za sud nijedan dokaz ne može da bude tajna.

Srđa Popović, jedan od trojice Terzićevih advokata, rekao je ranije da u sudskim spisima nedostaju odluke i čitav predmet nekadašnjeg Četvrtog Opštinskog suda u Beogradu gde je Terzić “navodno zloupotrebio svoj položaj”.

“Predmet je započelo Specijalno tužilaštvo, tvrdeći da je Terzić član ‘Zemunskog klana’. Kada je ta optužba odbačena, više ne može logično da se objasni zašto bi čovek besprekorne karijere postupao onako kako mu se sada stavlja na teret. Tu više nema logike”, ukazao je Popović.

Terzić je uhapšen 21. jula 2007. godine na zahtev tadašnjeg specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića, a pušten je iz pritvora mesec i po kasnije.