Suđenje lažnim šefovima Interpola: Optuženi svaljuje krivicu na ljubavnicu


25. april 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Optuženi za prevaru većeg broja ljudi kojima su obećavali posao u Interpolu, Novica Đurđević (51) i Snežan Tuzlak (40), negirali su danas krivicu na početku suđenja pred Osnovnim sudom u Smederevu i međusobno se optuživali.

Prvooptuženi Đurđević je negirao da se predstavljao kao savetnik direktora Interpola za jugoistočnu Evropu, a Snežana Tuzlak kao v. d. direktora beogradske kancelarije Interpola za jugoistočnu Evropu i menadžer Interpola za ljudske resurse.

Đurđević je pokušao da svali krivicu na svoju bivšu ljubavnicu Snežanu Tuzlak, rekavši da ga je zavela i da je nameravao da sa njom zasnuje porodicu i da joj je bezgranično verovao, pa je uzeo kredit i podelio ga sa Snežanom.

Snežana Tuzlak rekla je da je Đurđević sve sam smislio, a posebno kako će na nju da svali sav posao oko organizacije, kontakta sa Bazelom i naplatu navodne školarine.

Đurđević, koji sada živi od poljoprivrede, držao je predavanja o ruskoj mafiji, koja mu je, kako je danas rekao, pripremala Snežana Tuzlak preuzimanjem tekstova sa Interneta.

Snežana Tuzlak je rekla da je ostala bez posla i da je Đurđević ubedio da bude sekretarica u pripremnom periodu za otvaranje Regionalnog centra Interpola za jugoistočnu Evropu.

Njih dvoje su okrivljeni da su okupili nekoliko saradnika koji su vrbovali rođake, prijatelje i poznanike da sa 200 evra upisnine pohađaju kurseve, predavanja i treninge koji će im, zavisno od uspeha, obezbediti dobro plaćeni posao u navodnom Regionalnom centru Interpola za Jugoistočnu Evropu sa sedištem u Smederevu.

Polaznici su pripremani za posao predavanjima, kondicionim treninzima,
testovima opterećenja, preživljavanja i opšte kulture, svaki segment priprema posebno je naplaćivan, a za nerealizovana putovanja u Bazel po 400 evra, tako da su pojedini oštećeni za više hiljada evra.

Polaznicima je rečeno da će u najlepšem delu grada, u bivšoj kasarni, biti izgrađena velelepna petospratna zgrada Regionalnog centra Interpola, da je potrebno mnogo radnika i da će prednost imati polaznici koji ispune sve psihofizičke uslove.

“Oni su oko godinu dana organizovali kurseve u Osnovnoj školi ‘Sveti Sava’ u Smederevu, Radničkom univerzitetu Smederevo i Železničko industrijskoj školi, Domu kulture u selu Vrbovac, Soko Banji, na Novičinom ribnjaku u selu Ralja, i za polaznike sa Kosova i Metohije u Nišu”, rekao je agenciji Beta bivši načelnik odeljenja kriminalisitčke policije u Smederevu Dejan Anđelković.

Oštećenima su obećavali plate od najmanje 1.000 evra.

Polaznici su za “važna saopštenja” kojima su obaveštavani da ih nadziru razne agenture, upozoravani da međusobno ne kontaktiraju, ne pokazuju da se poznaju i “paze šta govore” pri telefoniranju, kao i zašto se više puta odlagao odlazak na obuku u Švajcarsku, a morali su krišom da odlaze u Ralju, selo kraj Smedereva, na imanje optuženog Đurđevića.