Sud ojadio “Čistoću”


09. avgust 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Dug građana prema JKP “Čistoća”, za iznošenje smeća, iznosi 83,4 miliona dinara, a čak 90 odsto ove sume su zastarela potraživanja.

– Najveći deo dugovanja se odnosi na period od 1998, pa nadalje. S obzirom na to da se radi o periodu od 17 godina, dug se samo relativno može nazvati visokim… Inače, zastarelost je nastupila uglavnom zahvaljujući sporosti suda, jer je prinudna naplata, do uvođenja javnih izvršitelja, bila krajnje neefikasna – objašnjava direktor “Čistoće” Vladimir Đuričić, precizirajući da Osnovni sud u Smederevu još nije rešio predmete stare 14 godina, a takse je naplaćivao unapred.

Nerešeni predmeti i podnošenje predloga za izvršenje, nažalost, samo su povećavali gubitak firme – iako je od uvođenja javnih izvršitelja naplata znatno poboljšana.

– U 2014. je naplata od domaćinstava iznosila 79, a lane čak 96 odsto. Tokom prvih šest meseci ove godine godine je naplaćeno 89 odsto potraživanja – kaže Đuričić, uz napomenu da su neplatiše koje nisu reagovale na opomene utužene, iako “Čistoća” izbegava odlazak u sud, svesna da ljudi teško žive.

Sa druge strane, dug firmi za smeće je gotovo upola manji i iznosi 48 miliona dinara – što je, kažu, posledica ažurnosti Privrednog suda u Požarevcu koji je efikasno vršio prinudnu naplatu.

– Očekujemo da će ova potraživanja biti naplaćena jer dugovanja nisu zastarela. Propalo nam je tek nešto više od dva miliona dinara, a zastarevanje nastupa samo kada dođe do stečaja ili gašenja preduzeća – zaključuje direktor Đuričić, navodeći da trenutno nemaju dužnike koji duguju za više od nekoliko meseci.