Stupar: Smederevo proizvodi grožđe, a ne gvožđe


17. april 2016. PRIVREDA – Izvor: N1info – Železaru Smederevo napravio je Josip Broz Tito kao političku fabriku, a AleksandarVučić je i dalje čuva kao političku fabriku, iako je Smederevo grad koji proizvodi grožđe a ne gvožće, rekao je u Novom danu novinar Slobodan Stupar, dopisnik radija BBC na srpskom jeziku, komentarišući privatizaciju srpske čeličane.

Stupar objašnjava da su neki predlagali da se Železara Smederevo ugasi jer Srbija niti ima izvor ruda za proizvodnju, niti ima tržište za plasiranje proizvoda. Međutim, on kaže da se premijer plaši Smedereva i otpuštanja radnika Železare jer se boji da ne izgubi izbore.

Dopisnik BBC kaže da kineski investitor dolazi u Železaru kao jedini zainteresovani kupac, a da Evropsku uniju nervira dolazak ogromnog kineskog kapitala.

“Kina ima strahovitu količinu para za investiranje, ona kupuje resurse, naftna bogatstva. Spremaju se za hiljadugodišnju buduću Kinu. To što ulaze u Evropu, EU nervira jer je to irazito moćna zemlja”, kaže Stupar.

On napominje da je državi promaklo da spreči hiljade mladih visokoobrazovanih ljudi, koji se bave informacionim tehnologijama, da odu iz zemlje. Veće plate vidi kao jedini način da se zadrže u Srbiji.

“Ne znam šta je elementarno, ali znam da se u Beogradu ne može živeti dobro bez 1.500 evra”, rekao je Stupar.

Ističe da je znanje osnov za prosperitet jedne zemlje, a da smo mi u moralnom sunovrtau kada je u pitanju obrazovanje.

“Vidite šta se dešava sa školstvom i doktoratima, kako se štancuju diplome. Smatramo da je obrazovanje diploma. Ako imaš pet diploma ti nisi obrazovan, ti imaš pet papira. Zato imamo Malog”, objašnjava Stupar i dodaje da falsifikovanje diploma, ipak, nije novi izum već da je takva praksa postojala i u bivšoj Jugoslaviji.

“Oduvek se to radilo, ali sada se to radi grozno”, naglašava novinar.

Stupar kaže da se danas na fakultetima gleda samo kako da se stekne diploma, a ne kako da se stekne znanje.

“Diploma je samo paraf koji pečatira konkretno znanje. Znanje je uvek ispred papira”, kaže Stupar.