Streljaštvo: Zlatna medalja Ani Alentijev


21. oktobar 2012. SPORT – Prvo kolo Kupa Streljačkog saveza Srbije vazdušnim oružjem „A“ programa, održano je juče 20.10.2012. godine na Strelištu u Smederevu u organizaciji Streljačke družine „Smederevo“.

Takmičenje je održano na elektronskim metama na 10 m (40 streljačkih mesta) i u skladu sa OTP Streljačkog saveza Srbije.

Klasifikacija i bodovanje rezultata urađeni su u skladu sa Pravilnikom za organizovanje Kup takmičenja SSS.

Smederevce je najviše obradovala zlatna medalja Ane Alentijev u juniorskoj konkurenciji pištoljašica. Strelac Streljačke družine Smederevo i član juniorske reprezentacije Srbije Ana Alentijev sa rezultatom od 371 kruga, trijumfovala je ispred, sa istim brojem krugova, ali većim brojem unutrašnjih centara, drugoplasirane Marije Bubalo iz SD „Pančevo 1813“ i trećeplasirane Milice Slović iz SD „Aleksa Dejović“ iz Užica, koja je bronzanu medalju osvojila sa rezultatom od 368 krugova.

Smederevcima je posebno zadovoljstvo i čast bila da nakon Olimpijskih igara u Londonu, na koje su u martu sa Prvenstva Srbije ispratili najbolje srpske strelce, ponovo ih dočekaju na svom Strelištu, najlepšem i najmodernijem objektu tog tipa u Srbiji, na prvom domaćem takmičenju nakon Olimpijskih igara.

A olimpijci su naravno potvrdili svoj kvalitet. U seniorskoj konkurenciji pištoljašica trijumfovala je olimpijka Bobana Veličković iz SD „Bor 030“ sa 382 kruga ispred aktuelne svetske šampionke i četvrtoplasirane sa OI u Londonu Zorane Arunović (SD „Crvena zvezda“ Beograd), koja je imala rezultat od 378 krugova. Treća je bila Brankica Zarić, član SD „Valter pistol“ iz Kikinde sa 376 krugova. Naša Ana Alentijev je u konkurenciji seniorki zauzela odlično peto mesto!

Kod pištoljaša i pored izostanka olimpijaca bronzanog Andrije Zlatića i Damira Mikeca, takmičenje je bilo vrlo interesantno. U juniorskoj konkurenciji najbolji je bio Dušan Latinović iz SD „Kikinda“ sa 554 kruga, drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Miloš Lazić iz SD „Filip Kljajić“ iz Mladenovca sa 549 krugova, a bronzanu medalju Dragan Građin iz SD „Kikinda“ sa 546 krugova.

U seniorskoj konkurenciji najbolji je bio Dimitrije Grgić iz SD „Akademac“ iz Beograda sa 580 krugova, srebrni je bio Duško Petrov iz SD „Policijaca“ iz Beograda sa 575 krugova, a trećeplasirani sa rezultatom od 573 kruga bio je Uroš Kačavenda iz SD „Novi Sad 1790“.

Kod puškašica u juniorskoj konkurenciji zlatnu medalju sa rezultatom od 394 kruga osvojila je Tijana Kolarik iz SD „Pančevo 1813“, srebrna je bila sa rezultatom od 393 kruga Ana Vranješ iz „Partizana“, Beograd a treće mesto sa rezultatom od 391 krugom i većim brojem unutrašnji centara osvojila je Tiha Todorović iz SD „Milorad Mančić Lukanjac“ iz Pirota ispred Nevene Armuš iz SD „Čika Mata“ iz Kragujevca.

Vicešamionka iz Londana Ivana Maksimović bila je šampionka u Smederevu. U seniorskoj konkurenciji puškom, Ivana Maksimović (SD „Novi Beograd Ušće“) je sa 397 krugova i većim brojem unutrašnjih centara bila bolja od Jelene Živković iz SD „Jagodina 92“. Na trećem mestu bila je još jedna olimpijka, Andrea Arsović iz „Partizana“ sa 396 krugova i većim brojem unutrašnjih centara, ispred četvrtoplasirane Marije Mamlić iz SD „Novi Sad 1790“.

U juniorskoj konkurenciji kod muškaraca isti rezultat od 592 kruga imali su Andrija Milovanović iz SD „Niš 1881“ i Stefan Aleksandrovski iz SD „Jedinstvo“ iz Stare Pazove, ali je Andrija osvojio zlatnu medalju zahvaljujući većem broju unutrašnjih centara. Bronzana medalja pripala je Milošu Tasiću iz SD „Vranje“ koji je imao samo krug manje.

Kod seniora u konkurenciji puškom vodila se najveća borba. Sva tri prvoplasirana imali su isti rezultat od 593 kruga. Rangirani su po broju unutrašnjih centara. Najbolji je bio aktuelni prvak Srbije Milutin Stefanović iz SD „Čika Mata“ iz Kragujevca (47 unutrašnjih centara), drugi je bio Dragan Marković, SD „Novi Sad 1790“ (41 unutrašnji centar), a treći Dejan Pešić, SD „Pančevo 1813“ (40 unutrašnjih centara).

Međunarodnu sezonu srpski strelci počinju učešćem u finalu Svetskog kupa od 22. do 27. oktobra u Bangkoku na Tajlandu. Kako je istakao v. d. selektora Goran Maksimović sa sedam strelaca, ovo je najmasovnije učešće na prestižnom takmičenju u istoriji našeg streljaštva: pištoljem će gađati Zorana Arunović, Jasna Šekarić (obe „Crvena zvezda“), Damir Mikec („Policajac“), Andrija Zlatić („A. Dejović“, Užice) i puškom Ivana Maksimović („Novi Beograd Ušće“), Andrea Arsović („Partizan“) i Nemanja Mirosavljev („Novi Sad“).

Naš klub će ponovo biti domaćin najboljim strelcima Srbije u drugom kolu Kupa SSS, u gađanju vazdušnim oružjem u disciplinama na 10 metara, koje će se održati na našem strelištu 24. novembra.

Takmičenje za Kup SSS ima za cilj podizanje na viši nivo takmičenja iz Kalendara SSS koja se boduju i vrednuju za sastav reprezentacije Srbije, za kategorizaciju sportista, za bodovanje za stipendije, za određivanje učesnika Kampa perspektivnih strelaca Srbije, kao i podizanje sportsko-takmičarskih rezultata.

Podsećamo vas da je na Strelištu u Smederevu počela sa radom i besplatna škola streljaštva za decu osnovnoškolskog uzrasta, kojoj mogu da se priključe svi zainteresovani. Strelište u Smederevu je otvoreno svakog dana i za sve ostale koji bi da se rekreativno bave streljaštvom.