Streljaštvo: Veljko Ilić iznad svih očekivanja


19. januar 2015. SPORT – Petnaestogodišnji Veljko Ilić, mladi strelac „Smedereva“ je na svom prvom međunarodnom takmičenju u slovenačkom gradu Ruše ovog vikenda, u dva dana, otpucao odlične rezultate i pokazao da ima ogroman talenat i da je veliki potencijal u streljačkom sportu. Prvog dana takmičenja sa rezultatom od 601,5 krugova popravio je svoj lični rekord za okruglo 20 krugova (581,5 krugova je pucao na trećem kolu Kupa Srbije, A program, pre manje od mesec dana u Smederevu). A onda, drugog dana, u nedelju ponovo je pucao iznad i onih najsmelijih očekivanja rezultat od 610,4 kruga, skoro 10 više od prethodnog ličnog rekorda, koji je ostvario dan ranije! Njegov trener Nikola Simić ne krije zadovoljstvo, ali je realan u očekivanjima: „Došli smo u Ruše da otpucamo najbolje što možemo. Veljko je upravo to i uradio. Gađao je iznad svih očekivanja i pokazao da ima veliki potencijal. Sjajno se izborio i sa tremom i ja sam naravno, zadovoljan! Već sledećeg vikenda nas očekuje nastup na prvom kolu Kupa Srbije u B programu i nastavićemo vredno da treniramo, čim se vratimo iz Slovenije“.

Veljko Ilić je kadetski prvak Srbije 2014. serijskom vazdušnom puškom. Malokalibarskom puškom je vicešampion Srbije u disciplini 30 metaka ležeći. Ovim oružjem puca se u nacionalnom programu. U međunarodnom programu Ilić, standardnim vazdušnim oružjem praktično puca tek od ove sezone. Za tri meseca aktivnog treniranja ovo je ogroman uspeh.

U Rušama su nastupale i takmičarke Streljačke družine „Smedereva“ pištoljem. Najbolji rezultat je ostvarila Jasmina Grgić, koja je oba dana pucala 374 kruga, ali to nije bilo dovoljno za finale. Prvog dana sa tim rezultatom bila je deveta. U finale nije ušla zbog manjeg broja unutrašnjih centara. Drugog dana ponovo je istim rezultatom bila blizu finala, koje je vredelo 376 krugova. Zauzela je 12-to mesto. Grgićeva je ekipno sa Zoranom Arunović i Bobanom Veličković u reprezentaciji Srbija I osvojila prvo mesto drugog dana turnira. Prvog dana turnira bila je u reprezentaciji Srbija II sa Anom Alentijev i Leom Aleksić. Zauzele su šesto, poslednje mesto.

Ana Alentijev i Ana Todorović, prvog dana gađale su daleko ispod svojih mogućnosti, obe po 350 krugova. Drugog dana su ostvarile mnogo bolje rezultate 367 i 355 krugova. Alentijeva je drugog dana turnira bila u reprezentaciji Srbija II sa Brankicom Zarić i Leom Aleksić i završile su ekipno na šestom mestu, koliko je i bilo timova.

U Rušama je učestvovalo 239 strelaca iz 11 država, a gađalo se u opštoj kategoriji (juniorske i seniorske zajedno). Srpski strelci ukupno su osvojili fantastičnih 20 trofeja. Oba dana osvojeno je po deset odličja i to prvog dana: sedam (od osam) zlatnih medalja, dve srebrne i bronzana, a drugog dana turnira: pet zlatnih, tri srebrne i dve bronzane.