Streljaštvo: Srbija u finalu Evropske lige mladih


15. maj 2016. SPORT – Najbolji mladi smederevski strelac Veljko Ilić sa dve pobede iz tri meča značajno je doprineo plasmanu reprezentacije Srbije puškom u finale pretižnog takmičenja Evropske lige mladih. Na kvalifikacionom turniru koji je održan ovog vikenda u Osijeku reprezentacija Srbije zauzela je prvo mesto i direktno se plasirala na finalni turnir koji će se održati sredinom oktobra u Bolonji. U srpskom timu sa Veljkom Ilićem bile su Marija Kolarević, Ivana Marić, Marija Zavišić i Katarina Trajković. Naš tim pištoljem nije uspeo da se plasira u finale ovog takmičenja.

Srpska reprezentacija vazdušnom puškom plasirala se na finalni turnir Evropske lige mladih (za strelce od 14 do 18 godina)! Pobedom nad Ukrajinom u poslednjem kolu kvalifikacione grupe u Osijeku, Srbija je izbila na prvo mesto ispred Rusije, a samo pobednik ide na završno takmičenje, koje će u oktobru biti održano u Italiji.
Sve četiri ekipe učesnice (Srbija, Rusija, Hrvatska i Ukrajina) pred poslednje kolo imale su po jedan trijumf i bilo je jasno da će odlučivati nijanse. Sa po dve pobede turnir su završile Srbija i Rusija, ali našem timu je pripalo prvo mesto, jer je juče u drugom kolu bio bolji od ruske ekipe (posle raspucavanja).

U Evropskoj ligi mladih učestvuju strelci od 14 do 18 godina. Ekipe imaju po tri člana. Svaki strelac ima direktnog rivala u drugom timu. Gađaju se četiri serije. Bolji u seriji osvaja dva poena, ukoliko je rezultat nerešen svako dobija po poen. Osvojeni poeni sabiraju se za ukupan rezultat u meču. Ekipe mogu biti samo muške, samo ženske ili mešovite.

Tim puškom je u prvom kolu izgubio od Hrvatske (14:10), a u dramatičnom duelu drugog kola savladao Rusiju. Konačan rezultat duela bio je 12:12, a pošto nema nerešenih rezultata odlučilo je raspucavanje. U svakom duelu strelci gađaju po jednu dijabolu. Srpski su bili uspešniji (2:1) i slavili trijumf. Najviše bodova Srbiji je doneo Veljko Ilić, koji je svog rivala Nataliju Bračikovu pobedio sa 6:2, a od nje je bio bolji i u raspucavanju (10,6 – 10,3). Marija Kolarević je izgubila od Ilje Marsova, ali je osvojila poen u raspucavanju. Marija Zavišić je u meču „remizirala“ sa Rusom, Nikolajem Andrušinom, kome je pripao poen u raspucavanju.
Srbija je Ukrajinu savladala sa 13:11. Drugi duel poslednjeg kola Rusija – Hrvatska je završen 12:12, pa je odlučilo raspucavanje u kome je ruski tim bio bolji. Taj rezultat je našem timu išao na ruku, jer da je domaća selekcija, inače glavni favorit, trijumfovala bila bi prva, s obzirom da je u prvom kolu pobedila Srbiju.
Najveći doprinos pobedi nad Ukrajinom i ukupnom trijumfu dao je Veljko Ilić, koji je u trećem kolu Srbiji doneo svih osam poena, jer je rivala Dmitrija Omelijanenka pobedio sa 8:0. Marija Kolarević je izgubila od Kovalove (5:3), a Katarina Trajković od Kolokhova (6:2).

Tim pištoljem je turnir završio bez pobede, jer je i u poslednjem kolu poražen, od Ukrajine, pobednika turnira. U ekipi pištoljem bili su Marija Šunjevarić, Jelena Todorović, Stefan Todorović,Teodora Simić i Katarina Maricki. Stručni štab su činili vođa ekipe Nikola Marić i treneri Saša Iker i Sreten Nešković.

Finale Evropske lige mladih održaće su u Bolonji od 13. do 16. oktobra 2016. godine. Finalni turnir ovog prestižnog takmičenja za mlade strelce 2014. godine održan je u Smederevu.

Rezultati

Vazdušna puška
Prvo kolo: Hrvatska – Srbija 14:10 (Borna Petanjek – Veljko Ilić 6:2, Denis Tomašević – Marija Kolarević 4:4, Petra Hršak – Ivana Marić 4:4), Rusija – Ukrajina 15:9.
Drugo kolo: Rusija – Srbija 12:12 (Natalija Bračikova – Veljko Ilić 2:6, Ilja Marsov – Marija Kolarević 6:2, Nikolaj Andrušin – Marija Zavišić 4:4), raspucavanje 1:2, Hrvatska – Ukrajina 12:12 (raspucavanje 1:2).
Treće kolo: Ukrajina – Srbija 11:13 (Dmitri Omelijanko – Veljko Ilić 0:8, Vladislava Koval – Marija Kolarević 5:3, Oleksandr Kolohov – Katarina Trajković 6:2), Rusija – Hrvatska 12:12, raspucavanje (2:1).
Konačan plasman: 1. Srbija 2 pobede (40 bodova), 2. Rusija 2 (39), 3. Hrvatska 1 (38), 4. Ukrajina 1 (32 boda).

Vazdušni pištolj
Prvo kolo: Ukrajina – Rusija 13:11, Srbija – Hrvatska 6:18 (Marija Šunjevarić – Borna Butković 4:4, Stefan Todorović – Leon Ćelić 0:8, Katarina Maricki – Marija Silađev 2:6)
Drugo kolo: Ukrajina – Hrvatska 15:9, Srbija – Rusija 5:19 (Marija Šunjevarić – Mihail Isakov 2:6, Stefan Todorović – Roman Sološenko 0:8, Teodora Simić – Jekaterina Čijanova 3:5), Ukrajina – Hrvatska 15:9.
Treće kolo: Ukrajina – Srbija 20:4 (Jurij Kolesnik – Marija Šunjevarić 8:0, Maksim Horodinjec – Jelena Todorović 6:2, Olena Jakuševa – Stefan Todorović 6:2), Rusija – Hrvatska 10:14.
Konačan plasman: 1. Ukrajina 3 pobede (48 bodova), 2. Hrvatska 2 (41 bod), 3. Rusija 1 (40 bodova), 4. Srbija 0 (15).